SD fokuserar på trygghet, ordning och reda
Sverigedemokraterna i Tomelilla har haft en turbulent mandatperiod, och en hel del tidigare medlemmar har blivit uteslutna eller slutat i protest. Nu har man dock mobiliserat nya krafter och känner att man kan jobba på enad front.
Vilken är den största utmaningen för Tomelilla under kommande mandatperiod?
– Skolan. Det tycker nog de flesta partier, men vi måste få upp betygen, säger Per Gustafsson, etta på listan.
SD vill satsa på undervisningen i svenska under lågstadiet, eftersom man menar att det är grundläggande för allt lärande. Konkret vill man också se över lärarnas löner.
– Det är viktigt att få rätt på det i början, inte när man gör utredningar i högstadiet, och eventuellt måste man också sätta in extralärare. Vi tror också mycket på införande av skolmormor och skolmorfar, fortsätter han.
Partiet vill också ha fri frukt i skolan och gratis busskort för gymnasielever utanför skoltiden. En annan hjärtefråga är pensionärerna och SD vill bygga fler äldreboenden, ha avgiftsfria trygghetslarm, fria busskort för de över 70 år och ge anställda i hemtjänsten mer tid hos vårdtagarna.
Under mandatperioden har SD oftast röstat enligt styrande sexklöverns förslag, men det beror helt på vad frågan handlar om säger de.
– Vi vill ha mer pengar efter lön, och mer välfärd, säger Paul Lennartsson som är tvåa på partilistan.
SD beskriver den senaste mandatperioden som kaosartad för partiet, men med flera nya namn på listan till kommunfullmäktigevalet känner man sig inte oroade över de tidigare medlemmarnas nystartade Trygghetsparti.
– Nu har vi en bra sammanhållning, säger Tina Malm som är sjätte namnet på partiets lista till kommunfullmäktigevalet.
Brott och skadegörelse vill man få bukt med genom att ha fler poliser och väktare på gator och torg. Man vill också ha samlade insatser mot tiggeri och ha övervakningskameror, framför allt i de miljöer som barn vistas i såsom skolor och på tågstationen.
När det kommer till framtida bebyggelse är SD positiva till en ishall, att bygga nya skolor och man bygger hellre en idrottshall än en bollhall.
– Man måste se det mer långsiktigt, säger Per Gustafsson.