GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD störst – M och C verkar få lika många mandat i Tomelilla

Efter valnatten står det klart att SD är Tomelillas största parti med 24,2 procent av rösterna. Utbrytarpartiet Trygghetspartiet lyckades med sina 0,9 procent av rösterna inte få något mandat och Centerpartiet och Moderaterna ser ut att hamna på åtta mandat vardera.
Tomelilla • Publicerad 10 september 2018 • Uppdaterad 12 september 2018
Leif Sandberg (C), kommunalråd i Tomelilla.
Leif Sandberg (C), kommunalråd i Tomelilla.
Foto: Ulrika Wangel

Inte förrän onsdag, när alla röster slutligen räknats, kommer det att vara klart hur mandatfördelningen landar. Men i nuläget är det jämnt skägg mellan M och C som båda gick fram, Socialdemokraterna tappade däremot över 4 procent av rösterna och landade på 22,7 procent, vilket verkar bli 10 mandat.

– Man kan säga att det finns tre vinnare i det här valet, naturligtvis har SD gjort ett bra val men samtidigt ökar inte SD jättemycket i Tomelilla jämfört med grannkommunerna. Och både vi och Moderaterna har ökat i procent, säger kommunalråd Leif Sandberg (C).

Eftersom det i nuläget ser ut som att C och M får 8 mandat vardera kan det komma att bli en kamp om kommunalrådsposten. Men Leif Sandberg är trots det politiskt osäkra läget nöjd med resultaten.

– Centerpartiet i Tomelilla är också störst jämförelsevis i Skåne med 19,2 procenten. Vi har gjort en mycket bra valrörelse för det är också tufft att regera, säger Leif Sandberg.

Några förhandlingar om det framtida styret i kommunen kommer inte att börja förrän tidigast onsdag.

– Sedan blir det att sätta sig ner och räkna och räkna. Inget är klart förrän det är klart. Det är många frågor som måste besvaras, som kommer man att klara av att styra i minoritet och så vidare. Men jag är glad att L (2,4%) och KD (2,4%) kom in, för det är tydligt att alliansen i Tomelilla är största minoritet.

Sara Anheden (S).
Sara Anheden (S).
Foto: Jenni Dahlgren

Socialdemokraternas Sara Anheden säger att partiet fortfarande sätter visst hopp till onsdagens slutgiltiga resultat.

– Det är klart att vi är besvikna över valresultatet, vi har gjort en bra lokal valrörelse så det känns bittert, säger Sara Anheden.

S ser i nuläget ut att landa på 10 mandat, men det kan som sagt ändras.

– Vi har inte hunnit räkna noga än, men vi vill behålla våra 11 mandat.

Att S tappar väljare är något man delar med andra kommuner.

– Det ser likadant ut nästan överallt. Men vi hoppas att några av de röster som först räknats som ogiltiga kan bli giltiga till vår fördel. Vi är också glada att det ser ut som att V fått 2 mandat, säger Sara Anheden.

Per-Martin Svensson (M).
Per-Martin Svensson (M).
Foto: Ulrika Wangel

Per-Martin Svensson (M) säger att resultatet kom oväntat för honom.

– Jag var väldigt bekymrad över valsiffrorna när jag skulle sova, men när jag vaknade var det tumme upp.

Han säger att partiet nu ska titta närmare på resultatet och invänta de slutgiltiga siffrorna innan man börjar fundera vidare.

– Det finns många scenarier men vi kommer aldrig att gå ihop med Socialdemokraterna igen. Det vore att svika väljarna.

Men än är det för tidigt att säga något om framtiden.

– Vi får ta det som det kommer. Nu vet vi i alla fall vad väljarna tycker, säger Per-Martin Svensson.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.