Annons

SD:s närvaro på FN-dagen skapar debatt

Sedan det blev känt att SD ska medverka i manifestationen på FN-dagen mot rasism på fredag har reaktionerna varit många. I en Facebook-tråd går åsikterna isär och SD:s närvaro har fått vissa att ställa in sitt deltagande.
Tomelilla • Publicerad 20 mars 2014

”Det är som om chefen för McDonald’s skulle gå i protestmarsch mot köttindustrins regnskogsskövlingar”, ”hur motiverar de som arrangerar att SD är med och dessutom får talartid?”, ”alla partier som vill manifestera mot rasism är inbjudna. Kontraproduktivt att säga nej till SD” och ”att man utesluter ett rasistiskt parti från en antirasistisk demonstration kallar jag inte diskriminering” är bara några av kommentarerna på FB-tråden.

Ingen annan väg

Annons

Initiativtagare till den antirasistiska manifestationen är Miljöpartiet. Gerrit Hoogendoorn (MP) säger att man bjudit in alla partier för att det helt enkelt inte är ett demokratiskt alternativ att utesluta någon.

– Det finns ingen annan väg att gå och det hade varit kontraproduktivt att tysta ner dem. Det är bättre att de får prata och så får man bemöta dem, säger Gerrit Hoogendoorn.

Men han förstår absolut reaktionerna.

– Sverigedemokraterna i Tomelilla säger klart och tydligt att man inte vill ha några flyktingar eller någon mångkultur och det är förstås störigt när folk med rasistiska åsikter låtsas som att de inte har det.

På SD:s hemsida ifrågasätter partiet om rasism finns.

– På FN-dagen mot rasism kommer SD Tomelilla att delta för att berätta om vår syn på vad som är rasister och rasism. Och var den förekommer. Om den finns. Så kom till Torget i Tomelilla på fredag den 21 mars klockan 17 och stötta oss, skriver SD.

Gerrit Hoogendoorn ger inte mycket för retoriken.

– FN-dagen bygger på händelser i Sydafrika där man höll isär svarta och vita. En monokultur är precis vad SD står för just nu också.

Fel att bjuda in

Någon som däremot tycker att det är fel att bjuda in SD är Ulla-Christina Lindberg (S).

Annons

– Jag tycker inte att man ska bjuda in SD eftersom de i mitt tycke är ett främlingsfientligt parti. Jag hade inte velat gå i samma tåg som dem, säger hon.

Sverigedemokraternas talare Jerker Ottosson vill i nuläget inte avslöja vad han ska prata om.

– Jag kan förstå att vissa kanske tycker att partiet står för det man manifesterar mot. Jag ställer mig inte bakom rasism utan ifrågasätter invandringspolitiken, säger Jerker Ottosson.

Han är glad över inbjudan men tror inte att så många har så stort intresse för manifestationen.

– Det känns ovanligt och unikt att SD deltar i en sån här manifestation, jag har aldrig hört talas om det på andra ställen, säger Jerker Ottosson.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons