Annons

Securitas vaktar vindkraftverket

Allmänhetens nyfikenhet över det brinnande vindkraftverket blev alltför stor och sedan onsdagskväll vaktar Securitas området. Samtidigt har Enercons huvudkontor i Tyskland skickat en delegation till platsen.
Tomelilla • Publicerad 22 september 2011
Peter Larsen från Securitas bevakade området under torsdagsmorgonen då han avlöste nattskiftet. Hur länge säkerhets­bolaget ska hindra nyfikna åskådare från att komma för nära vindkraftverket får han dock inte avslöja.
Peter Larsen från Securitas bevakade området under torsdagsmorgonen då han avlöste nattskiftet. Hur länge säkerhets­bolaget ska hindra nyfikna åskådare från att komma för nära vindkraftverket får han dock inte avslöja.Foto: Jenni Dahlgren

Sedan ett vindkraftverk började brinna i onsdags har det varit stor uppståndelse i området kring Lilla Ramsåsa. Förutom räddningstjänst, polis och berörda parter har folk stannat till vid avspärrningarna för att ta kort och ta sig en närmare titt på det inträffade.

– Det är massor av människor som sett branden när de passerat och stannat till samt klivit över avspärrningarna. Till slut fick jag kalla in Securitas som nu vaktar området så att ingen kommer till skada, säger vindkraftverkets ägare Bengt-Arne Henningsson.

Annons

Stod i lågor

Själv fick han veta att hans vindkraftverk stod i lågor av en granne.

– Grannen såg att det börjat brinna och under tiden jag ringde 112 kom räddningstjänsten fram till brandplatsen.

Bengt-Arne Henningsson säger att en delegation från Enercons huvudkontor i Tyskland är på väg till Ramsåsa för att ta en titt på det skadade vindkraftverket och med egna ögon bilda sig en uppfattning om vad som kan ha orsakat branden.

– Det här är så pass ovanligt och jag måste säga att jag tycker det känns skönt med ett företag som tar allvarligt på säkerheten.

En vinge har redan lossnat och trillat ned från verket och servicetekniker ska nu göra en riskbedömning. Bland annat försöker man att jorda elen i det drabbade verket. För Bengt-Arne Henningssons del kommer det att bli en hel del pappersexercis med försäkringsbolag och annat. Men det sörjer han inte.

– Det viktigaste är att se till att området är säkert och att det inte är strömförande, säger Bengt-Arne Henningsson.

Man kan inte heller veta säkert om turbinen är helt släckt i nuläget. På en plats en bit bort håller Bengt-Arne Henningsson på att gjuta en platta för ett nytt vindkraftverk.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons