Annons

Silvia medlem i Aladdins sällskap

När fullblodsaraben Aladdin var 20 minuter gammal visste Erik Erlandsson att det handlade om en magisk häst. Och efter ett sensationellt liv och berömmelse lever Aladdin vidare, genom en amulett.
Tomelilla • Publicerad 28 augusti 2014
När drottning Silvia fick höra talas om amuletten bjöd hon upp Erik Erlandsson till Stockholm.
När drottning Silvia fick höra talas om amuletten bjöd hon upp Erik Erlandsson till Stockholm.Foto: Foto: Privat
Aladdin utsågs till världens bästa fullblodsarab och fick hundratals ättlingar.
Aladdin utsågs till världens bästa fullblodsarab och fick hundratals ättlingar.Foto: Foto: Privat
Erik Erlandsson glömmer aldrig sin prins till häst. Genom amuletten och Aladdin-group lever minnet vidare.
Erik Erlandsson glömmer aldrig sin prins till häst. Genom amuletten och Aladdin-group lever minnet vidare.Foto: Foto: Jenni Dahlgren
Under åren har det skrivits många artiklar i Ystads Allehanda om Aladdins resa till berömmelse.
Under åren har det skrivits många artiklar i Ystads Allehanda om Aladdins resa till berömmelse.Foto: Foto: Jenni Dahlgren

Häromveckan blev Erik Erlandsson, som driver Möllebackens arabstuteri, inbjuden till Stockholm av drottning Silvia. Besöket som skulle ta en kvart kom att ta närmare en timme.

– Vi hade så roligt och det var riktigt spännande, säger Erik Erlandsson glatt.

Annons

Bakgrunden låter som en saga men är alldeles sann. En historia som började för 50 år sedan.

– Jag startade stuteriet 1964 för att jag tycker att araber är de vackraste hästar som finns. Då hade jag köpt åtta hästar i Polen från Janów-Podlaski, vid ryska gränsen, som då var ett av Europas äldsta statsstuteri.

1978 föddes Aladdin som så småningom kom att leasas till USA där han blev utsedd till världens bästa fullblodsarab. Pappan var en gammal cirkushingst och i Arizona avlade Aladdin hundratals ättlingar. Efter Aladdins död, han blev hela 35 år gammal, skickades delar av manen över till Erik som kom på idén att starta ”Aladdin-group” med 99 medlemmar.

– Jag tillverkade amuletter med ett strå från Aladdins man och när drottningen fick höra talas om detta bjöd hon upp mig till slottet.

Royal group

Nio medlemmar tillhör numera Aladdin Royal group och förutom drottning Silvia ingår prinsessan Madeleine i gruppen som är näste medlem att bära amuletten.

– Jag ville bevara något av honom och medlemmarna i gruppen är framför allt de som har någon kontakt med Aladdins avkomma, mestadels i USA.

Han säger att det är svårt att förklara Aladdins storhet.

– Det var hela utstrålningen, det riktigt lyste om honom.

Första färjan

Annons

Samtidigt som Erik köpte de polska arabhästarna var han också passagerare på den första färjan som gick till Swinoujscie. Och tre år senare återvände han för att vara med och fira det polska stuteriets 150-årsjubileum. Om tre år är det därmed dags för 200-årsjubileum, ett event Erik inte vill missa.

– Polen har förändrats väldigt mycket, på den tiden ägde till exempel alla arabhästar av staten. Men självklart – bara jag lever – så blir det en resa igen.

INTERNAL INTERNAL
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons