Annons

Simhall fördubblar kommunens låneskuld

Om det nya förslaget för simhallen klubbas igenom i fullmäktige kan Tomelillaborna se fram emot en ny relaxavdelning och ett solskensrum med konstsol. En ombyggnad som beräknas kosta cirka 42,5 miljoner.
Tomelilla • Publicerad 30 september 2011
Foto: 

Simhallen har högsta prioritet bland kommunens politiker och med förslaget att återställa hallen genom att bygga till en undervisningsbassäng och komplett rekreationsanläggning kan man spara stora summor.

- Den gamla simhallen är värd att satsa på för den håller inte sämre standard än många andra hallar från 70-talet. Därför skulle det ju vara märkligt att inte satsa på den något som ligger i linje med att satsa på området runt Kastanjeskolan, säger Magnus Björkman (M).

Annons

Simhallsberedningens förhoppning är att kommunen ska få en bra simhall som kan mäta sig i konkurrensen från andra kommuner.

Preliminärt ligger prisläget på drygt 42 miljoner och då har man räknat in den senaste energieffektiva åtgärdstekniken för att minimera framtida kostnader. I uppskattningen ingår dock inte kostnader för inventarier eller utomhusmiljö. Det tredje förslaget som gick ut på att bygga en ny simhall på Scanområdet hade kostat betydligt mer.

- Att satsa på en ny skola med simhall och idrottsanläggning på det gamla Scanområdet skulle ha kostat oss cirka 320 miljoner kronor, säger Magnus Björkman.

Under de senaste tio åren har kommunen lagt ungefär 2,4 miljoner kronor på att rusta upp sim- och sporthall. Dagens låneskuld på 45 miljoner kronor kommer att bli det dubbla om det nya förslaget går igenom. Enligt ekonomichef Luisa Hansson innebär det att utrymmet för andra investeringar i kommunen kommer att minska kraftigt.

Beredningsgruppen hade ett sista möte i måndags den 26 september inför kommunstyrelsens möte under onsdagen. Därefter ska det upp i kommunfullmäktige som bestämmer om de ska klubba igenom förslaget eller inte. Oppositionsråd Leif Sandberg (C) tycker att beredningen tagit rätt beslut.

- Jag är lättad över att man inte satsade på ett dyrt skrytbygge för miljontals kronor. Jag är nöjd, säger Leif Sandberg.

Även kommunalråd Torgny Larsson (S) är positiv till förslaget.

- Vissa kanske tycker att man kunde ha satt igång arbetet någon månad tidigare, men det är viktigt att det görs rätt och nu får vi även möjlighet att öka tillgängligheten. Det är mycket positivt att vi har en politisk enighet och det känns efterlängtat att kunna göra tillbyggnaden med en undervisningsbassäng och lite annat som ger attraktionskraft, säger Torgny Larsson.

Beredningen sammanfattar sin slutrapport med att det är viktigt att fullmäktige beslutar om hur arbetet ska fortsätta och av vem. Om allt går enligt planerna kan simhallen öppnas i slutet av 2013.

- Men då får inget oförutsett inträffa som stör tidsplanen, så det är svårt att sia om i nuläget, säger Magnus Björkman.

Ann-Louise Olander
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons