Annons

Skifte av studievägledare

Egentligen uppnådde Kjell-Åke Wallenbo sin pension redan i februari. Om två och en halv vecka är det definitivt slut för hans del på Kastanjeskolan.
Tomelilla • Publicerad 16 augusti 2002

Redan förra veckan började nämligen den nya studievägledaren sitt jobb. Elisabeth Roos heter hon som nu ska ta över alla digra arbetsuppgifter det innebär att lotsa elever vidare till nya val. - Jag kommer från Lund, har nu flyttat till Österlen och bor i Simrishamns kommun. Tidigare har jag arbetat sedan 1982 i Mellanskåne inom grundskolan, kunskapslyftet och inom gymnasieskolan, säger Elisabeth Roos. Med andra ord, en mycket erfaren studievägledare som efterträder Kjell-Åke Wallenbo. Men helt ny på Österlen är hon inte. - Jag har värmt upp på Sydskånska Gymnasiet under ett år. Tjänsten söktes av 20 sökande, och av dessa valdes Elisabeth Roos ut som den med flest meriter. - I förväg hade jag hört att Kastanjeskolan är en mycket bra skola. Det var en av anledningarna till att jag sökte jobbet, stryker Elisabeth Roos under. Nu i början blir arbetsuppgifterna om att lära känna personalen i såväl skolan, kommunen som på företagen. Elisabeth ska också ut i klasserna och informera de 190 eleverna. De ska ut på prao den 15 september, något som förstås företrädaren Kjell-Åke Wallenbo redan lagt grunden för. - Jo, praovalet göres redan i maj. Därefter ska intressena bearbetas. Mycket är att ringa för att fixa platser. Dessa - i runt tal 360 stycken - ska fördelas på en sexveckors period. Det gäller att hitta bra praktikplatser vilket tar sin tid, flikar Kjell-Åke Wallenbo in. Nästa stora val Elisabeth Roos har framför sig är gymnasievalet. En bra kontakt med gymnasieskolan är viktig. - Jag tror gymnasieskolan måste visa upp vad de kan. I takt med att fler alternativ startas, friskolorna, så blir gymnasierna tvungna att visa upp vad de kan om de vill ha sina elever. Men jag är inte emot friskolor, utan för ett fritt sökande, betonar Elisabeth Roos.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons