Annons

Boende stängs efter 25 år – personalen rasar

Personalen på Skogsdungen protesterar mot att verksamheten ska stängas efter 25 år. I ett upprop skriver de att kommunen inte ser till brukarna långsiktigt och inte bryr sig om värdegrunderna. Facket har också kallat till MBL-förhandling för brott mot MBL.
Tomelilla • Publicerad 1 juni 2018
Cornelia Nilsson, Pia Lundgren, Marika Jönsson, Siv Larsson, Anita Johansson, Niclas Andersson, Anett Mårtensson Bahassine, Ann-Sofie Jönsson och Bozena Andersson.
Cornelia Nilsson, Pia Lundgren, Marika Jönsson, Siv Larsson, Anita Johansson, Niclas Andersson, Anett Mårtensson Bahassine, Ann-Sofie Jönsson och Bozena Andersson.Foto: Jenni Dahlgren

Kommunen ska stänga Skogsdungen i Tomelilla, en verksamhet som drivits i 25 år. Något som har fått de anställda att skicka in en protestlista till kommunen.

– Vi blev inkallade till ett möte den 7 maj och fick veta att det skulle stängas inom en snar framtid, men inget annat, säger Pia Lundgren som arbetat på Skogsdungen sedan verksamheten startade.

Annons

Skogsdungen har 8 lägenheter och en gemensam matsal. Personal finns tillgänglig, dygnet runt om det behövs. I nuläget är man närmare 10 personer som jobbar deltid. Nu är tanken att de anställda ska få andra tjänster inom kommunen. Men oron är stor över vad som nu ska hända.

– Jag är ensamstående och jobbar natt 65 procent. Jag klarar mig inte på en motsvarande tjänst dagtid ekonomiskt. Vi fick veta att tackar man nej så blir man uppsagd, säger Marika Jönsson.

Anett Mårtensson Bahassine är i en liknande situation. Personalen tycker också att det känns dåligt att få beskedet att Skogsdungen ska stängas under semestern.

Under åren har verksamheten ändrat inriktning och haft många olika boenden med olika särskilda behov och personalen säger att man känner en stolthet över att jobba på Skogsdungen.

– Det känns synd att stänga ett bra boende, säger Siv Larsson som ifrågasätter om det verkligen är en stor besparing.

I dag har man växelvård och även en fast boende som bott där sedan verksamheten startade.

– Många av de som bott eller bor här vill stanna just för att vi är ett litet boende och ser dem för dem de är. Några av dem har varit på andra boende och inte trivts särskilt bra, just för att det är mer folk, hög volym och inte den familjära känslan de får här, skriver personalen i protestbrevet.

Och de föreslår att det istället kan bedrivas korttid/växelvård på Skogsdungen, samt att man avslutar korttiden på Norrevång och använder de lägenheterna till fast boende istället.

– Det känns som att man kunde spara högre upp i organisationen. Man borde också tänka efter först innan man tar några förhastade beslut, säger Siv Larsson.

Kommunal Skåne har kallat till förhandlingar gällande brott mot Medbestämmandelagen, Arbetsmiljölagen och samverkansavtal då kommunen enligt dem inte fullgjort sin förhandlingsskyldighet vid planerna att stänga Skogsdungen.

Facket yrkar på ett allmänt och ekonomiskt skadestånd.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons