Annons

Skolans svar till Skolinspektionen

Rektorn på en skola i Tomelilla som anmälts för att en elev terroriserat sina yngre skolkamrater har nu skickat sitt yttrande till Skolinspektionen. Bland annat skriver han att skolan vidtagit åtgärder som ska ge eleverna den studiero de har rätt till.
Tomelilla • Publicerad 26 oktober 2010

Det var en allvarlig händelse efter höstterminens början som fick en mamma, till ett av de utsatta barnen, att anmäla skolan till Skolinspektionen.

Hennes son har under drygt ett och ett halvt år blivit kränkt och påhoppad av en äldre pojke. Mamman menar att han utsett hennes son till offer.

Annons

"De ansvariga på skolan tar inte detta på allvar" skrev mamman i sin anmälan.

Skolinspektionen begärde en förklaring från skolan. Det yttrandet är nu klart och ivägskickat.

Rektorn skriver att personalen på skolan känt till problemet sedan våren 2009. De har fått påpekanden från föräldrar plus att de observerat vad pojken gjort.

Med anledning av det som hänt vill Skolinspektionen vill veta om det gjorts någon utredning och vilka åtgärder som i så fall vidtagits.

Skolan har vidtagit flera åtgärder för att lösa problemet.

– En är att pojken fått en egen elevassistent, svarar rektorn.

– Han har också fått enskild undervisning.

Rektorn skriver också att det är helt klart att den elev, vars mamma gjort anmälan till Skolinspektionen, utsatts för kränkande behandling.

Och då vill Skolinspektionen veta hur skolan i framtiden kan garantera den kränkta eleven en trygg skolmiljö.

Rektorn menar att de åtgärder som nu vidtagits skall förhindra en upprepning av vad som hänt.

Annons

– Den äldre pojkens kontakter med skolkamrater är nu starkt begränsade. Men detta kan naturligtvis inte vara för evigt, skriver rektorn. Gemensamma insatser från hem, skola med flera samt pojkens mognad bör leda till normala förhållanden.

Till detta yttrande har rektorn också skickat med de åtgärdsprogram som upprättats på skolan i mars 2009 och i maj 2010.

– Det är nu skolans förhoppning att de vidtagna åtgärderna ska ge eleverna det lugn och den stabilitet i skolsituationen som de och deras föräldrar har rätt att kräva, skriver rektorn slutligen i sitt yttrande.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons