Annons

Skor på resande fot

Gammal försäljningstradition på nya villkor. Mona Nihlén reser runt i Europa och säljer skor.
Tomelilla • Publicerad 11 januari 2005
I Skåne har folk större fötter än i Norrland.Oklart varför.
I Skåne har folk större fötter än i Norrland.Oklart varför.Foto: 
I de slitna koffertarna packas Mona Nihléns kollektion.
I de slitna koffertarna packas Mona Nihléns kollektion.Foto: 
"Jag som inte alls skulle jobba med skor". Fast ingen business är som shoe business. Mona Nihlén har ett visningsrum på nedervåningen i huset vid Gustavs torg. @08 Bildbyline:Bild: bass Nilsson
"Jag som inte alls skulle jobba med skor". Fast ingen business är som shoe business. Mona Nihlén har ett visningsrum på nedervåningen i huset vid Gustavs torg. @08 Bildbyline:Bild: bass NilssonFoto: 

I ett gult hus vid Gustafs Torg i Tomelilla står Mona Nihléns fyra svarta koffertar redo för ännu en vår på resa i Europa. Allt började med att Mona Nihléns farmor reste till Italien och gifte sig " nu driver Mona Nihléns skoagentur AB, tillsammans med sin far.

På fredag bär det av till en mässa vid Gardasjön, årets första försäljningsresa.

Annons

Man tänker sig hur hon reser runt i Europa med sina väskor, som en gammaldags gårdfarihandlare. Men försäljningsjobbet handlar inte längre om att knacka dörr.

" Det mesta säljer jag på mässorna. Där är det effektivt, jag har hela kollektionen uppe.

Förutom mässor i Frankrike, Frankrike, Köpenhamn och Stockholm blir det tusentals mil på vägarna. Då besöker hon butiker på ett gammaldags vis, med en koncentrerad kollektion i bagaget.

" Det har alltid varit diskussion bland försäljarna: hur länge måste vi hålla på med det här? Men folk kan ha svårt att komma ifrån sin affär. Mona Nihlén är klädd i mossgrön skjorta och ett matchande halsband och ser inte alls ut som "en typisk försäljare". Fördomarna om bilförsäljartypen som talar om för kunden vad de ska ha, stämmer inte på henne.

" Jag tycker att jag är ödmjuk. Kunderna är de som vet bäst vad de kan sälja. Man kan ge råd, säger hon.

Nihléns skoagentur har avtal med ett antal italienska skofabriker, vars skor de säljer till butiker i Skandinavien. Inkomsten är provisionsbaserad och kommer först efter ett år. Efter andra världskriget flyttade den äventyrliga farmodern tillbaka till Sverige. Den italienske maken hade ett företag som senare kom att sälja skor. På slutet av 50-talet när Monas far var klar med skolan, reste han till Italien och besökte skofabriker.

" Han träffar fortfarande folk när vi är ute som känner igen honom från den tiden.

Mona Nihlén är i princip född i en skokartong. I stället för att börja på gymnasiet nappade Mona på att jobba i skoaffär i Stockholm.

Under en tid med andra jobb och studier hjälpte hon till på sin fars företag. Efter en konkurs på 1980-talet var det till slut bara hon och fadern kvar " det var då sko-agenturen blev till. Det är ofta samma människor som träffas ute på mässorna. Skobranschen är liten och mansdominerad.

" Det är väldigt många som jag, som tar över efter sina föräldrar, mest söner.

Annons

Av tradition står kvinnorna i butiken och männen är försäljare, fast enligt Mona Nihlén är detta könsmönster under uppluckring.

Att leva på provision kan vara osäkert, om man inte har många trogna kontakter. Det kan vara svårt att komma in som ny i branschen men i gengäld är det ingen som lämnar den.

" Folk skiftar arbetsgivare eller märken. Men har man väl kommit in i skobranschen är den svår att ta sig ur.

På grund av förändringar börjar Nihléns skoagentur till exempel med barnskor från Danmark i vår, utöver de italienska damskorna av klassiskt snitt.

" Det är ju som i de flesta branscher: stora kedjor och färre ägare. De här lite personligare familjeföretagen, de blir färre.

När en butik blir en del av en kedja får den mindre makt att välja själva vilka skor de vill köpa in. Då blir det också svårare för små märken att hävda sig. Barnskorna är receptet för att hålla inkomsterna uppe. " Det är snarare så att när folk frågar vad jag jobbar med så säger de "å, jag älskar skor!"

" Jag har ju träffat på några som jag, som inte kan slänga skor. Jag har provstorlek, 37, så jag kan ta ut prover varje år. " Det är bara att stålsätta sig. Jag brukar ge bort dem till Erikshjälpen.

FAKTA

Vintertips och andra skotips enligt Mona Nihlén.

- Om du vill att skorna ska hålla, grundimpregnera dem mot salt och väta. Spray för mocka och skofett på skinn. Om man är extra ambitiös kan man sborsta upp med skokräm efteråt.

Annons

- Byt skor ofta, helst flera gånger om dagen, så håller de längre. Svettas gör man alltid, även om man inte känner det.

- När du inte använder skorna, låt dem stå med skoblock eller tidningspapper.

- Det är viktigt att använda skor som man använder kläder: efter väder. Ta inte mockaskorna om det regnar.

- Köp skors osm passar fötterna. Försök inte få fätterna att passa skorna.

Julia Svensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons