Annons

Skördefesten i Svenstorppå femtonde året

På Kaj Olssons gård Stora Köpinge 9 står redan över 50 traktorer. På söndag kan det komma ytterligare 100 traktorer dit för att demonstrera gårdagens jordbruk. Med dessa kommer det bland annat att slås gräs och plöjas. Det är dags för årets skördefest.
Tomelilla • Publicerad 1 augusti 2002

Hälften av skördefestkommittén redo att dra i gång på söndag. Från höger Kaj Olsson, brodern Kurt, Jan Hansson och Mattias Olsson. Bild: Jörgen Sjöbeck - Men jag kommer att inleda dagen med att hugga med lie, säger Kaj Olsson. Han var den som en gång för 15 år sedan kom med idén om en äkta skördefest. Idén slog väl ut och arrangemanget har växt till sig lite varje år. - En hel del kommer hit oanmälda med sina traktorer som en överraskning. Någon kan ha upp till 12-13 traktorer med sig, säger Kurt Olsson. I ladorna på gården, som numera mest används till samlandet av traktorer och andra jordbruksredskap, är det mer än välfyllt. Ett nybygge är på gång skulle kunna bli ett stationärt museum på sikt. - Men jag har inga sådana planer i dag, förklarar Kaj Olsson. Dyrgripen är en skördetröska från 1940-talet i trä som drivs med en råoljemotor. Den brukar vara med, så också i år. - fjor hade vi rekordpublik, över 5 000 kom. Numera är omkring 200 människor engagerade i festen, de flesta från Svenstorps IF som arrangerar, säger Jan Hansson. Förutom traktorerna kommer veteranbilar, mopeder, småmotorer och leksaker att visas upp. För att förstärka det gammeldagliga bakas det munkar och go´rån (våffelrån). I restaurangen serveras helstekt gris, äggakaga och spittekaga. En hel del annat finns också med, som linberedning, växtfärgning, drejning, smide, självbindare, stenkrossar, fårklippning och hemvärnet som deltar. Musiken står Österlens Dragspelsklubb för.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons