Skrivelse diarieförd i efterhand

Anställda inom hemtjänsten i Tomelilla begav sig i torsdags till Kommunhuset för att visa sitt missnöje med hur äldreomsorgen hanteras. Men deras skrivelse diariefördes inte förrän i efterhand.
Tomelilla • Publicerad 1 februari 2003

- Jag fick ett papper i min hand som jag trodde var ett flygblad. Jag tolkade inte det som en skrivelse. Jag trodde att det också fanns ett formellt brev som lämnats in, säger Bo Herou (kd), ordförande i nämnden för vård och omsorg som tog emot de vårdanställda. Herou berättar att han befann sig i ett annat ärende på Kommunhuset och tog emot de vårdanställda eftersom förvaltningschefen Annica Forsgren inte var på plats. I sin hand fick han då skrivelsen från de vårdanställda. Men han lämnade inte den vidare. Först på fredagen diariefördes skrivelsen som har rubriken "Hjälp något måste göras" och är undertecknat med signaturen "Område A1 och A2". Då hade kanslisten på vård- och omsorgsförvaltningen efterlyst skrivelsen eftersom hon läst om den i tidningen och hört om den på radio. Enligt lag ska alla handlingar diarieföras som lämnas in till en myndighet eller skickas därifrån. Att kontrollera diarier är ett sätt för exempelvis journalister att få reda på vad som sker och händer.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.