Småföretagare kritisk till avgift för ingenting

Att ta betalt för kontrollavgifter men inte utföra själva kontrollerna är inte rimligt. Det tycker småföretagaren Eva Norrsell, som skrivit till miljöförbundet och alla kommunens partier, och som nu bestrider fakturan.
Tomelilla • Publicerad 23 april 2014
Upprörd. Är kontrollerna ett sätt för förbundet att dra in pengar, undrar Eva Norsell, som tycker det är en skyldighet som medborgare att reagera.
Upprörd. Är kontrollerna ett sätt för förbundet att dra in pengar, undrar Eva Norsell, som tycker det är en skyldighet som medborgare att reagera.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Linasobinas är ett litet företag som framför allt säljer honung, senap, marmelad och gelé. 3 880 kronor kanske inte är så mycket pengar för miljöförbundet men för mig är det mycket och inget jag är villig att betala för en tjänst jag inte ens erhålligt, säger Eva Norrsell.

Besöksskuld

Det var när Ystad-Österlenregionens miljöförbund skickade en faktura på nästan 4 000 kronor för 2014 som Eva Norrsell kände att något inte stod rätt till.

– Man gjorde aldrig någon kontroll 2013. När jag frågade, först miljöförbundets inspektör och sedan verksamhetschef Carina Barthel, fick jag veta att jag hade en ”besöksskuld” och att jag kan vänta mig två besök nästa år eller ett dubbelt så långt besök.

Lågriskföretag

Hennes företag klassas som ett lågriskföretag, vilket innebär att det lågprioriteras ett år om förbundet har mycket att göra.

Eva Norrsell är kritisk till att det i så fall skulle behövas en dubbel besiktning kommande år och tycker att det känns som ett sätt för förbundet att dra in pengar när det i stället hade räckt med en inspektion vartannat år.

– I vissa fall får man dessutom inte ens ett protokoll efteråt så det känns nästan löjligt. Som liten företagare är det svårt att få ekonomin att ihop ändå.

Utnyttjade

Sedan utskicket gick ut till samtliga partier i Tomelilla har hon fått vissa reaktioner. Bland annat har Anders Albäck (FP) svarat, och Margith Svensson (M) – kommunfullmäktiges ordförande – har skrivit att miljöförbundets förklaring verkar märklig.

Margith Svensson har skickat vidare mejlet till förbundets ordförande, Ingemar Nilsson.

Eva Norrsell tror att det finns många andra företagare som känner sig utnyttjade av miljöförbundet.

– Det rimliga vore väl att ta betalt efter att man genomfört kontrollen. Jag kan inte skicka ut en faktura utan produkt till en kund med motiveringen att jag kanske levererar dubbelt nästa år.

INTERNAL INTERNAL
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.