Annons

Snart byggs Munkarnas hemvist

Efter flera års diskussioner verkar det nu som om byggandet av munkklostret i anslutning till Mariavall kan komma igång. I bästa fall redan innan sommaren, hoppas broder Ingemar Svanteson.
Tomelilla • Publicerad 12 mars 2008
Tomelillas arkitektkändis Per-Olof Kippel. Bild: Sprisse Nilsson
Tomelillas arkitektkändis Per-Olof Kippel. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Någon gång i år ska ett munkkloster börja byggas ungefär 300 meter söder om Mariavall om allt går som tänkt.

Planerna på ett munkkloster är inte nya. 2005 fanns långt gångna planer på en fyrlängad klosterbyggnad på platsen. Sedan sköts klosterplanerna på framtiden och för något år sedan diskuterades i stället en annan mindre byggnad på en annan plats.

Annons

Nu har den ursprungliga planen återupptagits - men till att börja med ska man bara bygga två längor av de fyra planerade, berättar broder Ingemar Svanteson som än så länge idkar klosterliv i en vanlig villa.

- Vi delar upp byggandet i två etapper. Om det fungerar som det ska med bygglov, projektering och entreprenör så skulle bygget i bästa fall kunna komma igång redan innan semesterperioden i sommar.

Byggandet av det nya benediktinerklostret finansieras med bidrag från olika stiftelser och fonder i framför allt Tyskland, berättar broder Ingemar.

Mariavall ritades av den holländske benediktinermunken och arkitekten Hans van der Laan.

För Den helige Benediktus kloster - som namnet sannolikt blir - har man anlitat Tomelillas arkitektkändis Per-Olof Kippel.

- Det är ett spännande projekt där man får tänka på ett lite annat sätt, och jag har varit på studiebesökmed broder Ingemar för att lära mig mer om klosterarkitektur, säger Per-Olof Kippel.

Enligt de bygglovshandlingar han lämnat in till kommunen blir det en sydlig länga som ska innehålla bostadsrum samt gästrum, och en västlig länga i vinkel med plats för bland annat refektorium - klostrets matsal - och ett kapell.

När man senare bygger nästa etapp - en nordlig och en östlig länga - kommer de olika funktionerna att få mer plats. Tills dess ska murar rama in gården åt norr och öster.

Just benediktinerorden har en speciell filosofi kring hur ett kloster ska vara uppbyggt. Helst ska ett rum bara ha en funktion.

- Tanken bakom det, andligt sett, är att man ska göra en sak åt gången, och vara närvarande i det man gör utan att bli stressad, säger broder Ingemar.

Annons

Sedan ett halvår har han sällskap i villan som nu är Den helige Benedikts hus av en postulant, en person som under ett års tid provar klosterlivet.

- Men det finns fler som "krafsar på dörren" och vill komma hit. Vi har bedömt det som att tiden är mogen för en utökning, vi bygger i den förhoppningen.

Ulrika Wangel

0417-125 86

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons