Annons

Snart når bredband alla i Tomelilla

Ett heltäckande bredbandsnät ska vara utbyggt i Tomelilla kommun hösten 2005. Det är företaget Teleservice som ska bygga ut telestationerna med så kallad ADSL-utrustning.
Tomelilla • Publicerad 3 maj 2005

Vi är först ut i Skåne med att täcka en hel kommun, säger kommunalrådet Kristina Jönsson (m) nöjt.

Kostnaden för kommunens del slutar på omkring en halv miljon kronor om året, enligt Kristina Jönsson.

Annons

Hanseric Jonsgården, näringslivsutvecklare i kommunen, är mycket nöjd med det treåriga avtalet som Tomelilla kommun har tecknat med Sjöboföretaget Teleservice.

– Varenda gång jag är ute och träffar olika företag så kommer bredband på tal. Det är många som kommer att bli glada nu, säger han.

Enligt avtalet ska Teleservice bygga ut telestationerna med så kallad ADSL-utrustning. Det innebär att abonnenterna får tillgång till bredband via telefonnätet.

Klara för inkoppling är abonnenter i Onslunda, Brösarp, Smedstorp och Lunnarp.

Abbonenterna runt de återstående telestationerna i kommmunen får möjlighet att ansluta sig under hösten.

I dag finns det ett trådlöst bredbandsnät i stora delar av kommunen. Men endast de som har fri sikt till antennen kan koppla upp sig till nätet.

Det nya systemet har begränsningen att sträckan från telestationen inte får överstiga nio kilometer .– Men är det någon som man missar har man lovat att lösa det, säger Hanseric Jonsgården.

Teleservice har också förbundit sig att knyta samman kommunkontoret med servicehem, skolor och andra kommunala institutioner.

YA gick en snabb runda i Tomelilla och fick bara positiva kommentrer till bredbandssatsningen.

– Jag tycker att man kan ha mycket nytta av bredband, till skolarbete, hålla kontakt med vänner och släkt. Det är också mycket bättre att kunna vara uppkopplad och samtidigt kunna svara i telefon, säger Anna Edelius.

Annons

Kaj Nilsson har själv ingen dator.

– Men det är klart att de ska bygga färdigt. Det är bra för ungdomar och barnbarnen.

Ulf Mårtensson

Jenni Dahlgren

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons