Soffta med korna och njut av naturen

En vacker Åsbotupp springer förskräckt iväg när jag kör in på gårdsplanen. Men lika snabbt kommer han tillbaka från busken dit han tog sin tillflykt men nu med både höns och kycklingar omkring sig.
Tomelilla • Publicerad 4 september 2009
Jonas och Helena Ullmark på Lönshults gård har liksoam tio andra eko-gårdar i Skåne öppet hus i helgen. Jonas och Helena har djur som tillhör gamla svenska lantraser osm till exempel rödkullekor. Bild: Sprisse Nilsson
Jonas och Helena Ullmark på Lönshults gård har liksoam tio andra eko-gårdar i Skåne öppet hus i helgen. Jonas och Helena har djur som tillhör gamla svenska lantraser osm till exempel rödkullekor. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Att komma till Lönshults gård är som att förflytta sig ett sekel tillbaka i tiden. Gården ser ut som den alltid gjort och drivs också ekologiskt

Helena och Jonas Ullmark har också skaffat djur som smälter in i miljön.

Det är gamla svenska lantraser som är utrotningshotade.

– Vi har till exempel sex Ölandsgäss och de är unika för det finns bara 100 stycken i hela världen, säger Jonas.

Jonas och Helena är mycket noga med att deras djur har det bra.

– Tidigare var jag vegetarian, säger Helena. Men nu när jag vet att djuren lever ett gott liv och slipper långa transporter när de ska slaktas. Det görs två kilometer härifrån på ett litet slakteri och vi kör själva djuren dit. Så nu kan jag äta kött härifrån.

På gården finns förutom Åsbohöns och Ölandsgäss också två shettlandsponnyer, gutefår, rödkullekor, kalvaroch tjurar. Och så förstås katter och en hund.

I dag och i morgon, 10-17, är det öppet hus på Lönshults gård. Gården ingår i den Ekorunda (kan liknas vid Konstrundan) som arrangeras varje år. I hela Skåne deltar tio gårdar i arrangemanget.

På Lönshults gård får besökarna gå en tipsrunda, om de känner för det, hälsa på gässen, soffta med korna, hålla ett nyvärpt ägg och höra Jonas berätta om hur han och Helna driver sitt ekologiska lantbruk.

Det kommer också att finnas fika med hembakade kanelbullar och kakor.

– Vi har speciellt för dessa dagar låtit göra lammchorizo som vi ska sälja. Det är förstås från våra egna lamm, säger Helena. Vi kommer också att sälja lammskinn och ta emot beställning på lamm och oxkött, vilket vi gör året om.

I höst ska Jonas utveckla verksamheten på gården med att ta emot skolklasser och andra intresserade som vill testa livet på landet.

– Likaså ta emot gäster för att lyssna på hjortbröl och annat som händer i naturen.

Lönshults gård ligger så otroligt vackert så missa inte detta tillfälle.

Strax norr om Brösarp sväng mot Hörröd. I Hörröd vänster mot Andrarum (2ggr). Sen höger mit Önneköp, kör 2,5 kilometer och där på höger sida ligger gården. Röd med vita knutar.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.