Solhuset ett öppet levande hus
– Vi jobbar på att bli mer flexibla med våra arbetstider, säger Marie Törnblom, teamledare. Vi ska försöka få igenom att våra arbetstider anpassas efter kundernas behov så vi finns här när de kan komma och behöver.
Solhuset är indelat i två avdelningar, arbetsmarknadsenheten med fyra anställda och öppenvårdsdelen med sju anställda.
– Vi jobbar med förebyggande insatser och behandlingsarbete, fortsätter Marie Törnblom. Och vi föredrar att de som behöver frivilligt kontaktar oss. Och de problem vi ställs inför här i Tomelilla är desamma som i storstäderna fast i mindre skala förstås.
På Solhuset jobbar personalen med samarbetssamtal, stöd och hjälp i missbruksfrågor både för missbrukare och för den som lever med en missbrukare, stöd och hjälp i olika krissituationer, råd och stöd för den som lever i ett olyckligt förhållande med våld eller hot om våld.
– Det är samtal med par eller hela familjen eller individuella samtal, säger Marie Törnblom. Det kan handla om allt ifrån vanliga regler i familjen till tonårsproblem med utåtagerande frigörelseprocesserOch så har vi stödgrupper för barn och kvinnor samt föräldrautbildning.
För den som önskar finns också möjligheten att fem gånger gå på samtal hos någon på Solhuset utan att hon/han blir registrerad.
Som registrerad blir man nämligen ett ärende som ska utredas.
– Vi har också planer på att starta en mansgrupp, säger Cecilia Flodfält på Öppenvårdsenheten. Likaså har vi pratat om att dra igång en träffpunkt för invandrarkvinnor som ofta lever ett isolerat liv i vårt samhälle.
Förutom att Öppenvårdsenheten har öppet hus på onsdagar har den kvällsöppet första torsdagen i varje månad mellan klockan 17 och 19.