Annons

Som skidåkning nerför fast på gräs

På vad som ser ut som larvsfotsliknande skidor tar sig tävlande ner för den 95 meter långa backen i Ornahög. I den gassande solen var det inofficiellt SM i grässlalom.
Tomelilla • Publicerad 18 juli 2014
Johannes Löfgren och Joel Wästgårds.
Johannes Löfgren och Joel Wästgårds.Foto: Foto: Bass Nilsson
Grässkidorna vallas i linsåpa. Det rengör och smörjer.
Grässkidorna vallas i linsåpa. Det rengör och smörjer.Foto: Foto: Bass Nilsson
Grässlalom. I Ornahög tävlade entusiaster i grässlalom, ett inofficiellt SM. Anders Forsberg tävlar i kvalet.
Grässlalom. I Ornahög tävlade entusiaster i grässlalom, ett inofficiellt SM. Anders Forsberg tävlar i kvalet.Foto: Foto: Bass Nilsson
Marcus Lineau, Stefan Gren och Marcus Andersson.
Marcus Lineau, Stefan Gren och Marcus Andersson.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Det är mycket svårare än man tror. Jag åkte väldigt långsamt, då var det inte så svårt att stanna sen, säger Erika Vereby.

En engagerad publik hejar på dem som vågat sig ut i den gräsklädda backen. Det är tredje året i rad som Brösarps alpina skidklubb arrangerar tävlingen.

Annons

– Grässlalom är bra mot skidabstinensen, säger Erik Blomqvist som är medarrangör för tävlingen. Bredvid honom står tre hinkar med linsåpa som skidorna ska vallas och rengöras med.

Johannes Löfgren har åkt från Eskilstuna för att vara med i tävlingen han har nummer 27. Han har åkt mycket skidor innan, men det är första gången han åker på gräs. Johannes Löfgren tar i rejält när han åker, men faller, han tar sig tappert upp igen för att tillsist nå mållinjen.

– Det var kul, det blir nog grässlalom igen, säger Johannes Löfgren efter åket.

Det är första gången för Marcus Andersson och Stefan Gren från Hörby också. De står vid sidan av backen och teknikspanar på de som åker före.

– Det är ju en kul grej att pröva på, men lite nervöst är det, säger Marcus Andersson som snart ska ge sig ut i backen.

Anders Forsberg åker tid blir 18 sekunder. Familjen står och hejar på och ett glas äppelmust väntar vid mållinjen.

– Vi såg ett inslag på tv om grässlalom och tänkte att det här måste vi testa, säger Jessica Forsberg.

Grässlalom skiljer sig från klassisk skidåkning.

– Man måste våga stå på skidorna och lita på att de svänger. Man ska inte luta sig för mycket, för då ramlar man, säger Erik Blomqvist. I kvalet tävlade drygt 50 skidåkare, 16 tog sig till finalen. SM titeln gick till Edvard Nord som vann tävlingen för tredje året i rad.

Taner Caliskan
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons