Annons

Sommarjobb tvistefråga för politiker

Mittenpartierna ville utöka antalet sommarjobb för unga till 80. Orealistiskt valfläsk, anser den styrande majoriteten och pekar på att familjenämnden beslutat om en utökning med ett tiotal jobb.
Tomelilla • Publicerad 17 mars 2014

Tomelilla kommun har de senaste åren ordnat mellan 22 och 25 kommunala sommarjobb – något år utökat till 30 med hjälp av statsbidrag.

Men för att fler unga ska kunna få in en fot i arbetslivet borde antalet utökas till 80, ansåg den borgerliga oppositionen C, FP och KD som nyligen lade fram ett sådant förslag till kommunstyrelsen.

Annons

De tre partierna tänkte sig en kombination av kommunala sommarjobb, sommarlovsentreprenörer (som en del grannkommuner har inrättat och som diskuteras även i Tomelilla) och en möjlighet för privata företag att göra avrop för sommarjobbare. Utökningen skulle finansieras med pengar ur kommunstyrelsens buffert.

Röstades ner

I onsdags togs förslaget upp i kommunstyrelsen. Men det blev kalla handen från S och M, och även SD.

– Det finns inte tillräckligt med plats inom kommunförvaltningen för en sådan utökning, sommarjobben kräver ju också till exempel introduktion och handledning, säger kommunstyrelsens vice ordförande Torgny Larsson (S).

Han skräder inte orden om vad han tycker om mittpartiernas förslag.

– Det är rent valfläsk, tyvärr.

Torgny Larsson vill i stället lyfta fram att familjenämnden nyligen beslutade att utöka antalet sommarjobb i år med 50 procent jämfört med tidigare.

Starkt kritisk

Enligt familjenämndsordförande Anders Throbäck (S) skulle det kunna ge en ökning på 10–12 jobb. Också han är starkt kritisk till mittpartiförslaget.

– Då skulle vi lika gärna kunna kontra med 100. Det måste ju vara jobb som är meningsfulla för ungdomarna. Ska man införa så många nya jobb skulle man också behöva anställa någon som håller i att plocka fram alla de jobben, säger Anders Throbäck, som tillägger att förvaltningen håller på att undersöka möjligheten att samarbeta med någon av grannkommunerna om sommarlovsentreprenörer.

Annons

Oppositionsledaren Leif Sandberg (C) – som i fjor lade fram en motion om sommarlovsentreprenörer – är besviken på att majoriteten var så snabba med att rösta ner förslaget om 80 jobb.

– De ville ju inte ens ta diskussionen, eller överväga en kompromiss där man möttes halvvägs. Det skulle behövas en satsning för Tomelillas ungdomar, kommunen ligger inte bra till när det gäller arbetslöshet bland unga. Och på sommaren stänger Soffta.

I mittpartiförslaget ingick också att några jobb skulle vikas för ensamkommande flyktingbarn.

– Det var majoriteten inte heller intresserade av. Och de fick ju med sig SD, säger Leif Sandberg.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons