Spjutstorpsbad nerläggningshotat

Beskedet om storleken på Tomelilla kommuns bidrag till badet i Spjutstorp i år kom som en kalldusch - eller ett mycket kylslaget bad.
Tomelilla • Publicerad 1 april 2004

- Vi har bara fått 130 000 kronor, 60 000 kronor mindre än i fjor. Det räcker inte, det är samma sak som att bestämma att badet ska läggas ner, säker Ingvar Gustafsson, aktiv i Spjutstorps idrottsförening som helt och håller har hand om badet. Ingvar Gustafsson, Helena Nilsson och Ewa Persson, aktiva i Spjutstorps IF, befarar att badet på sikt kommer att stängas. Bild: Ulf Mårtensson Nu har föreningen ändå beslutat att hålla öppet i sommar. Det klarar Spjutstorps IF. - Vi får ta pengar från andra verksamheter. Men det kan vi inte göra år efter år, säger Ingvar Gustafsson. Han är mycket kritisk till att föreningen inte fick reda på hur mycket kommunala pengar som skulle ges i bidrag förrän långt in på det nya året. Då hade kommunen till och med annonserat efter badvakter till badet, som föreningen ska betala, enligt Ingvar Gustafsson. - Det talades från början om en besparing på 20?000 kronor per bad. Det kan vi förstå, kommunen har ont om pengar. De 130 000 kronorna ska räcka till mycket. Föreningen ska betala färg och annat material, uppvärmningen av badet samt vattnet. Dessutom ska badvakter och simlärare avlönas. Badet har mellan 50 000 och 60 000 kronor i intäkter. Ingvar Gustafsson har studerat beslutsunderlaget för nämnden för kultur, fritid och turism. Han anser att badet i Spjutstorp är ekonomiskt missgynnat både i förhållande till de kommunala baden i Tomelilla och Eljaröd och i jämförelse med badet i Smedstorp, som den här säsongen ska drivas av byns idrottsförening. Det påståendet tillbakavisar Algot Nilsson (c), ordförande för nämnden. Men han förstår om det är kärvt ekonomiskt för föreningen. Tidigare var han revisor i föreningen. - Jag vill ge ett större bidrag, men blev nerröstad i nämnden, säger han. Om det trots allt finns några orättvisor, ska de rättas till nästa säsong, enligt Algot Nilsson. Han tycker också att föreningarna borde överväga att höja badavgifterna. - Det har vi gjort på de kommunala baden. Badet i Spjutstorp, ett av Sveriges allra äldsta utomhusbad, invigdes 1938. Först drev en skolidrottsförening, under ledning av den legendariske läraren Hans Persson, badet. Idrottsföreningen bildades 1941 och tog då över driften.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.