Spolade eternit utan tillstånd

En husägare misstänks för miljöbrott sedan det företag han anlitat spolat ett tak med högtryckstvätt.
Tomelilla • Publicerad 19 september 2014
Foto: 

Spolningen av taket, som bestod av eternit, utfördes utan inneslutning eller filterrening och ledde till att asbest kan ha spridits både innanför och utanför tomten.

Det var i slutet på april som Ystad-Österlenregionens miljöförbund fick ett anonymt samtal om ett möjligt miljöbrott. Det visade sig att en husägare anlitat ett företag för att åtgärda ett tak med eternitplattor och att detta utförts med högstryckstvätt. Tvätten gjordes utan att någon insamling av luft eller vatten.

Olämpligt

Enligt Arbetsmiljöverket är detta olämpligt eftersom asbestfibrer och asbestdamm kan spridas till omgivningen i vind och vatten och innebär att rester kan ha hamnat på väg och trottoar runtom fastigheten.

Miljöförbundet gjorde också en inspektion vid tre tillfällen där man såg att takmaterial hamnat på gårdsplanen och utanför på gatan. Man tog även prov av takrester vid ett stuprör på fastigheten och samlade in prover på rödfärgat takmaterial i form av fibermassa.

Prover

Enligt miljöförbundet har inte kunskapskravet och försiktighetsprincipen tillämpats under taktvätten och anlitar man ett företag måste det ha tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Asbestdamm och fibrer är klassat som mycket hälsofarligt och nu riskerar fastighetsägaren att dömas för miljöbrott.

INTERNAL INTERNAL
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.