Stökigt kring bygge av hållplats

Vid månadsskiftet november-december ska den omdiskuterade hållplatsen vid väg 19 i Brösarp vara klar.
Tomelilla • Publicerad 3 september 2009
Här framför Vägstationen byggs en övergång för fotgängare och cyklister.
Här framför Vägstationen byggs en övergång för fotgängare och cyklister.Foto: 
Platschefen Johnny Andersson och arbetsledare Henrik Nilsson håller i arbetet med busshållplatsen i Brösarp. Bild: Sprisse Nilsson
Platschefen Johnny Andersson och arbetsledare Henrik Nilsson håller i arbetet med busshållplatsen i Brösarp. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Just nu är det lite ombyggnadsstök i korsningen med Albovägen. En gång- och cykelväg byggs framför Vägstationen där vägen breddas.

Här ska bussresenärerna korsa vägen. Vid Brinkehem, i anslutning till den nya hållplatsen, byggs ett cykelskjul.

Meningen är att pendlarna ska använda parkeringsplatsen på Vägstationen dit det också byggs en speciell gångstig, enligt Johnny Andersson, platschef.

Han berättar att bussarna norrifrån ska köra in på busshållplatsen via en speciell bussfil där chaufförerna gör ett vänstersäng.

Bussarna från Tomelillahållet kör in på busshållplatsen via en nybyggd infart i den gamla korsningen.

Strax norr om Brinkehem byggs samtidigt en liten vändplats så att bussarna som kommer från Simrishamn kan vända och köra tillbaka.

Under arbetets gång har man byggt en betongbarriär mellan väg 19 och platsen för den kommande hållplatsen. Den ska ersättas med en annan barriär, så busshållplatsen ska vara avskild från den stora vägen.

Entreprenören NCC:s del i bygget är beräknad att kosta mellan tre och tre och en halv miljon kronor.

När YA besöker vägbygget kommer bussen från Kristianstad just förbi.

Bussen tar av och kör ner till Torget i byn. Ett par minuter senare kommer den tillbaka, tar till vänster och kör mot Tomelilla.

Det är den här lilla turen ner till byn som bussen i framtiden inte ska göra, vilket kortar restiden för pendlarna.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.