Annons

Storm kring jubilerande frikyrka

När Pingstkyrkan i Tomelilla firar 70-års-jubileum är frikyrkan kanske mer aktuell och omdebatterad än någonsin.
Tomelilla • Publicerad 20 januari 2005
Bengt Strömberg leder pingstkyrkan i Tomelilla som den gångna helgen firade 70-årsjubileum. Knutby-händelserna och den pågående rättegången mot pingstpastorn Åke Green har gjort att frikyrkan uppmärksammats mycket på senare tid. Bild: Bass Nilsson
Bengt Strömberg leder pingstkyrkan i Tomelilla som den gångna helgen firade 70-årsjubileum. Knutby-händelserna och den pågående rättegången mot pingstpastorn Åke Green har gjort att frikyrkan uppmärksammats mycket på senare tid. Bild: Bass NilssonFoto: 
Peter Jarlsheim är ungdomsledare.
Peter Jarlsheim är ungdomsledare.Foto: 

Händelserna i Knutby satte fokus på pingströrelsen. Den pågående rättegången i Jönköping mot pingstpastorn Åke Green, som åtalats för hets mot homosexuella, ger Pingstkyrkan ny uppmärksamhet.

Pastor Bengt Strömberg leder sedan fem år tillbaka pingst-kyrkan i Tomelilla, som kallas Filadelfiaförsamlingen.

Annons

– Knutby är så långt från våra ideal som man kan komma. Det är svårt att förstå hur den mannen (läs Helge Fossmo) är funtad, säger Bengt Strömberg.

Han anser att religiös över-tygelse alltid måste grundas på en fri vilja, aldrig får det vara fråga om hjärntvätt eller att otillbörligt påverka människor.

Men det finns risker, enligt Bengt Strömberg:

– Det finns människor som i Guds namn har fått en makt över människor. Om han kategoriskt tar avstånd från Helge Fossmo, är Bengt Strömberg däremot beredd att ge Åke Green stöd. Pingstpastorn Åke Green dömdes till en månads fängelse för hets mot folkgrupp sedan han bland annat jämfört homosexualitet med en cancersvulst. Domen prövas nu av hovrätten i Jönköping.Bengt Strömberg försvarar inte Åke Greens ordval. Men han tycker att Åke Green ska ha rätt att uttrycka sina åsikter.

– Jag tycker att vi ska ha yttrandefrihet och pressfrihet även för människor som inte tycker politiskt korrekt, säger Bengt Strömberg.

Han är oroad för att åsikts-friheten ska inskränkas steg för steg.

– Det måste få finnas människor som får säga vad som är rätt och fel, inte bara politiker, säger han.

Tomelillas pingstpastor anser att bibeln ger honom stöd. Homosexualitet är syndigt enligt hans och pingströrelsens tro.

– Vi står för att det är en synd.

Däremot säger han att församlingen inte stänger ute homosexuella, som är välkomna och kan få förlåtelse.

Annons

– Vi har alla fel, alla har syndat.

Församlingen i Tomelilla är liten. Österlen är inte heller något starkt fäste för frikyrkor.

– Möjligen beror det på att bönderna inte varit så kyrkliga, säger Bengt Strömberg.

Själv kommer han från en icke religiös familj. Han läste matematik och fysik på universitetet och trodde att allt gick att bevisa. Men han blev omvänd under ett väckelsemöte då han fick konkreta bevis på Guds kraft.

Till sin hjälp i kyrkan har han Peter Jarlsheim, som är 21 år och jobbar som ungdomsledare i kyrkan. Han kommer från ett kristet hem, föräldrarna var med i Elimkyrkan i Simrishamn. Han är inte alls främmande för att gå i Bengts Strömbergs fotspår och bli pastor.

– Det lutar åt det hållet

Därmed är det väl sörjt för återväxten i den 70-åriga församlingen.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

TOMELILLA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons