Största hyresgästen simmar lugnt

Under en normal vecka kommer det cirka 200 aktiva simmare till Artemis simklubb i Tomelilla simhall. Och det är både simmare från Tomelilla och alla grannkommuner.
Tomelilla • Publicerad 6 februari 2007
Johan Larsson är Artemis cheftränare och han lägger hela sin själ i ungdomsträningen och klubbens arbete.
Johan Larsson är Artemis cheftränare och han lägger hela sin själ i ungdomsträningen och klubbens arbete.Foto: 

– Vi är kommunens största hyresgäst i simhallen, säger Johan Larsson, chefstränare. Vi betalar 27 000 kronor per år för att få vara där.

Jag träffar Johan Larsson i klubblokalen kombinerad med kansli på Skolgatan 8 i Tomelilla, bara ett stenkast från Kastanjeskolan och simhallen.

– Hit kommer simmarna efter skolan för att fixa lite mat innan de går och tränar, säger Johan. Och på tisdagarna, efter deras morgonträning mellan klockan 6 och 7.30, kommer de hit och äter frukost som jag dukat upp.

Då har Johan varit i farten sedan klockan 5 eftersom han ska öppna simhallen klockan 5.30.

Johan är lugnet själv och säkert en enorm trygghet för de unga simmarna. Att få ledare som ställer upp är inte lätt, men Artemis har ännu så länge några riktiga entusiaster.

– De flesta ledarna jobbar med de 110 simskolebarnen, säger Johan. Lolita Nordahl har undervisat ledare som ska greja den delen. Ledarna har också fått utbildning i hjärt- och lungräddning vilket de måste ha.

När eleverna kan simma och om de vill fortsätta så är det Artemis crawlskola som gäller. För tillfället är det 25 elever uppdelade på två grupper som går där.

Tävlingssimmarna tränar sex pass i veckan, var av ett på lördag förmiddag och ett på lördag eftermiddag.

– De simmar mellan 3000 och 6000 meter per pass, beroende på vilken inriktning de har, säger Johan. Utöver det så tränar de simmare som är över 16 år styrketräning på Nautilus. De yngre simmarna tränar enkel styrka i simhallen.

På tisdagar mellan klockan 19 och 21 är det bland annat mastersim i hallen.

– Det är ett 20-tal gamla och nygamla simmare som tränar då, säger Johan. Några tränar lite hårdare och planerar att tävla i Master SM i Helsingborg framöver. Men det är viktigt att veta för de som vill börja simma att alla lägger sig på den nivå som känns bra. Här finns ingen hets. Simning är en mångsidig träning som man kan hålla på med långt upp i åren. Man får en meningsfull fritid och sköter sin kropp. Och det är ju viktigare än att tävla.

Johan påpekar också vikten av föräldrarnas insatser och deras stöd i både med- och motgång och på träning och på tävlingar.

Det som just nu står högst på Johans önskelista är en uppfräschning av omklädnings- och duschrum i simhallen.

– Och en undervisningsbassäng, säger han. Det är nu ett måste, säger Johan som till vardags är fritid

spedagog och jobbar med ungdomar som har Aspergers syndrom.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.