Annons

Strömavbrott: Hela byn är mörk – varar till i eftermiddag

Hela Högestad är mörkt. Strömmen gick klockan 4.30 på onsdagsmorgonen. Sammanlagt berörs 34 hushåll. Och felet är ännu inte hittat.
Högestad • Publicerad 8 januari 2020
Vad som orsakat elavbrottet i Högestad är oklart men strömavbrottet på Österlen under tisdagskvällen orsakades av fallande grenar i den byiga vinden.
Vad som orsakat elavbrottet i Högestad är oklart men strömavbrottet på Österlen under tisdagskvällen orsakades av fallande grenar i den byiga vinden.Foto: Eva Sonesson

Ända sedan avbrottet anmäldes har Eons tekniker letat efter felet.

– Vi har nämligen inte hittat brottet ännu. Vi har personal ute som går längs linjen och letar, berättar Martin Callmeryd vid Eons pressjour.

Annons

Situationen är ovanlig.

– Det är visserligen en lång sträcka som ska avsökas, men det brukar inte ta så här lång tid. Det rör sig ju inte om svårtillgänglig terräng.

Extra tekniker har kallas in och ett reservelverk är beställt.

– Om vi inte lyckats lösa problemet klockan 13.30 kommer vi att koppla in reservel.

Förutom ljus och möjlighet att laga mat så är uppvärmning något som först ger effekt.

– Det var lite svalt när jag vaknade, men inte utkylt, säger Carina Fridh som bor i byn.

Under förmiddagen befann hon sig på sitt arbete och hade ännu inte lyckats hitta någon information om när hon kunde förvänta sig att strömmen i bostaden kom tillbaks. Men än så länge går det ingen nöd på henne.

– Jag fick åka in till macken i Ystad och köpa morgonkaffe, säger hon.

Strömavbrottet har ingen koppling till det större strömavbrott som drabbade 1 200 hushåll runt Hammenhög och Gärsnäs under tisdagskvällen. Här gick strömmen klockan 19.30 och fungerade inte igen förrän strax efter klockan 23.

– Avbrottet berodde troligtvis på grenar som fallit på ledningarna. Det är ganska byiga vindar. Efter att vi gjort omkopplingar kom strömmen tillbaka. Vi kan inte annat än att beklaga att hushållen var utan el hela kvällen.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons