Annons

Superkossorna som mjölkar bäst i landet

Han är svensk mästare med ett vinnande lag som inte har en aning om att det är bäst i landet.
Tomelilla • Publicerad 8 januari 2005
Tommy Bengtssons kor i Ramsåsa mjölkar mest i landet. Bland annat långt avelsarbete ligger bakom framgångarna. @08 Bildbyline:Bild: Jan-Olle Persson
Tommy Bengtssons kor i Ramsåsa mjölkar mest i landet. Bland annat långt avelsarbete ligger bakom framgångarna. @08 Bildbyline:Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Bara de prisbelönta korna i stallet på Ramshill i Ramsåsa får foder i tid, mjölkas tre gånger om dagen och får lyssna på radio som vanligt så trivs de. Att det sedan mjölkar mest i landet, det gläds mest Tommy Bengtsson åt.

Det är år av avelsarbete, tidiga mornar, sena kvällar i stallet och mycket omsorg och intresse som krävs för att kamma hem första-platsen.

Annons

Han har omkring 50 kor. De mjölkar i genomsnitt respektingivande 13 500 liter vardera per år, enligt resultaten för mjölkåret som redovisas i Skånesemins årsberättelse.

De bästa korna i stallet mjölkar upp emot 19 000 liter per år.

– Men jag har ingen drift bara för att få bra siffror, säger Tommy Bengtsson.

Är det en ko som av en eller annan anledning inte ger så mycket mjölk som beräknat, så får den ändå vara kvar.

– Är det bra djur, är de värda att behålla. Det här är inte slit och släng, säger han. Stallet är traditionellt med kor på rad i bås. Det är välskött med sågspån i gången bakom djuren och ovanligt rent för att vara ett kostall mitt i vintern. Kanske bidrar också den fina stallmiljön till det goda resultatet.

– Det har varit ett bra år. Vi har bra kor, så enkelt är det, säger Tommy Bengtsson när YA försöker pumpa den svenske mästaren på lite stalltips.

Han tillägger sedan att det gäller att ha lite tur. Och Tommy Bengtsson har sluppit obehagliga överraskningar under året som dragit ner resultatet.

På gården bygger han nu ett nytt stall för kvigor och för kor som för tillfället inte mjölkar. Något stall för lösdrift med robotmjölkning tänker han inte satsa på. Han behåller det gamla stallet.

– Robotmjölkning är inte min gebit, säger han.

Han understryker samtidigt att han inte är motståndare till ny teknik. Djuren utfodras automatiskt av en maskin som släpper ner exakt avvägda mängder foder. Och han ser till att utfodringen är rätt beräknad utifrån vad djuren behöver av olika näringsämnen.

Annons

På det viset är han betydligt noggrannare med vad korna äter än vad han själv stoppar i sig.

– Korna är som elitidrottsmän, säger han.

Han verkar trivas med jobbet i stallet där hans far Bengt-Olof fortfarande hjälper honom. Tommy Bengtsson är det sjätte generationen på Ramshill. Han tog över gården 1996.

– Nackdelen är att man är bunden. Man måste planera.

Ändå tar han sig tid och tar semester. Han åker också på utställningar med djuren. Han har importerat embryo från USA och Kanada för att förbättra besättningen.

En ko mjölkar bästa när hon är några år gammal. Det händer att Tommy Bengtsson fäster sig vid ett djur.

– Det är något speciellt med en ko som har varit med länge, säger han.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

Ramsåsa
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons