Annons

Svampastugan stängs i dag

Omklädningsrummen i Svampastugan vid motionsspåret i Krono-skogen ska stängas i dag. Det betyder att "gubbarna" i bastugänget, som själva samlat till bastuaggregatet i huset, blir hemlösa.
Tomelilla • Publicerad 31 maj 2005

– Det är ju inte klokt, säger Kjell Berkestedt. Visserligen är huset i bedrövligt skick och luktar mögel men istället för att stänga så borde huet göras i ordning. Vi är många som använder det i samband med att vi springer i motionsspåret.

Kjell och de andra motionärerna samlade in till ett nytt bastu-aggregat när det gamla gick sönder för tre år sedan.

Annons

– Teddy från Benestad har alltid hammare och spik med sig när han kommer eftersom det alltid är någon som är trasigt och behöver lagas. Vi har själva hållit i ordning så att allmänheten har kunnat använda huset, säger Kjell. Det är Tomelilla Motorklubb som äger huset. De får varje år cirka 1000 kronor plus 70 procent av driftskostnaderna i bidrag från kommunen.

– Och det bidraget får de för att allmänheten ska få tillgång till anläggningen, säger Mats Ekberg. De har också under många år sökt bidrag för att renover huset men nämnden för kultur, fritid och turism har avslagit deras ansökan. Det är inte bra att de stänger för de har ju fått bidrag för hela året.

Motionsslingorna som utgår från Svampastugan har nyligen fått högt betyg av YA:s testlöpare Konstantin Foussianis. Han tycker att Kronoskogen är ett joggningparadis. Ska då huset med omklädningsrum och duschar ge anläggningen dåligt rykte?

Det tycker inte Motorklubbens styrelse och därför stänger den omklädningsrummen.

– Vi tecknade ett avtal med kommunen 1975 om att sköta huset mot en viss ersättning. Den summan är den samma idag, säger Roland Nilsson TMK. Och huset är nerslitet. Vi har gång på gång sökt bidrag till renovering men bara fått avslag. Andra klubbar får ju.

Vi har ändå lovat ställa upp med hälften av pengarna till en renovering och själva göra jobbet.

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

TOMELILLA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons