Annons

Svårt att ändra på attityder

Integrationsberedningen har i stort varit överens om hur situationen för integration ser ut i Tomelilla. Enligt medlemmar i beredningen som YA talat med har samarbetet med Sverigedemokraterna varit knepigt.
Tomelilla • Publicerad 18 mars 2014

Enligt Tina Bergström Darrell (S) har SD:s syn på integrationsfrågan avvikit från de andra partiernas. SD röstade emot beredningens tillsättning.

– Vi i SD vill inte integrera folk, vi vill att de som kommer hit assimileras istället. Och varför ska vi ha mångfald? Är det ett självändamål, eller? Människor ska assimileras självmant, säger Håkan Malmgren, SD:s medlem i beredningen.

Annons

Inga studiebesök

Tina Darrell Bergström talar om hur beredningsmedlemmarna varit måna om att representera Tomelillas invånare och inte sina egna partier.

– SD har inte varit med på ett enda studiebesök. Det går knappt att diskutera med Sverigedemokraterna alls, det kvittar hur mycket fakta man än ger dem, säger Tina Bergström Darrell.

Livvakter

Håkan Malmgren som suttit med i beredningen svarar att det fanns många anledningar till att han inte följde med på studiebesöken.

– Ett skäl är att jag har ett arbete att sköta, ett annat är att ett studiebesök låg på Rosengård i Malmö och jag har inga livvakter som mina riksdagskollegor. Och vem kunde garantera min säkerhet där? Ingen!

Främlingsfientliga partier som växer i kommunen är ett problem, menar Magnus Björkman (M).

– Det kan bara bekämpas med en lyckad integration och kunskapsspridning. Det finns inget svårare än att ändra på folks attityder.

– Så här i efterhand hoppas jag att SD har förstått hur viktigt det har varit att upprätta en integrationsberedning, säger Gerrit Hoogendoorn från Miljöpartiet.

Maria Sällberg
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons