GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverigedemokrat skickade hotmejl

Ägnar sig Sverigedemokraterna i Tomelilla åt hot eller utpressning? Sedan Jerker Ottosson skickat ett mejl till folkpartiets Anders Albäck har kommunstyrelsen gett en ordningsgrupp i uppdrag att titta över kommunens etiska riktlinjer.
Tomelilla • Publicerad 29 november 2013
Utdrag från Sverigedemokraten Jerker Ottossons mejl till Folkpartiet.
Utdrag från Sverigedemokraten Jerker Ottossons mejl till Folkpartiet.Foto: Foto: Jenni Dahlgren
Foto: 

Det aktuella mejlet skickades för omkring en månad sen och där refererar en av Sverigedemokraterna till en diskussion om Österlens folkhögskola. I mejlet berättar Jerker Ottosson för Folkpartiet att han spelat in en konversation, som Anders Albäck (FP) deltog i, med sin mobiltelefon och skriver att ”det var därför jag bad dig att förtydliga vad du menar om okunniga Brösarpsbor”. Han tillägger också att han inte hoppas behöva använda detta ”vapen” i framtiden.

”Ingen mer än jag vet att det finns ’bandat’, ge mig aldrig någon anledning att använda detta vapen”, skriver Jerker Ottosson och avslutar med tre utropstecken.

Blev först arg

Anders Albäck, folkpartiledamot i kommunstyrelsen och familjenämndens andre vice ordförande, tycker att det handlar om ett förtäckt hot och tog därför kontakt med kommunens säkerhetsavdelning.

– Jag ville veta om det överhuvudtaget är lagligt att i hemlighet spela in samtal på kommunstyrelsens möten, säger Anders Albäck.

Han säger att han först blev arg när han läste mejlet.

– Sedan undrade jag vad Sverigedemokraterna håller på med. Eftersom fler folkpartister fått mejlet blev jag uppringd av andra som undrade samma sak. Jag kände också att om jag inte gör något, vad händer då nästa gång? säger Anders Albäck som inte har något emot ifall inspelningen kommer till folks kännedom.

Jerker Ottosson (SD) förnekar dock att han skulle ha spelat in något över huvudtaget.

– Jag äger inte ens en mobil och kan knappt skicka sms, säger han.

Syftet skulle enligt Ottosson vara att belysa de andra kommunstyrelseledamöternas användande av surfplattor och mobiltelefoner på mötena, något som provocerar honom.

Men är det inte ett hot att skriva ”ge mig aldrig någon användning att använda detta vapen”?

– Ja, det är ett hot, visst är det det. Men det var också ett effektivt sätt att belysa ett stort problem, säger Jerker Ottosson.

Enligt honom är det fel att samtalet om folkhögskolan inte ska nå allmänheten, ett samtal som handlade om ensamkommande flyktingbarn. Anders Albäck säger å sin sida att han står för det han sa.

– Som varm förespråkare av invandring sa jag att ”där jag bor beror den avvaktande inställningen mycket på bristande kunskap”, säger Albäck.

Dumt gjort

Håkan Malmgren (SD), ordförande i Tomelilla vill betona att resten av partiet inte ställer sig bakom mejlet.

– Det var lite dumt gjort. Jerker har fått en tillsägelse och lovat att inte göra om det igen, säger Håkan Malmgren.

Kommunalråd Magnus Björkman (M) säger att inspelningar i kommunstyrelsen inte är olagliga men att det bara får göras för eget bruk.

– Man ska inte behöva riskera att det man säger i ett slutet rum ska användas som senare påtryckning. Jag har aldrig varit med om något liknande och det här är snarare något man skulle kunna tänka sig hända i Italien, säger Magnus Björkman.

Under onsdagens ks-möte tog man beslut att låta en grupp se över ordningsreglerna för kommunstyrelse och nämnder. Ett arbete som väntas vara klart till våren.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.