Tala är guld för Margit Nässil

Många känner rädsla och ilska över hotet om krig i Irak och många känner frustration över att inte kunna göra sin röst hörd. Så känner även Margit Nässil men till skillnad från de flesta agerar hon. På lördag blir det en manifestation mot ett krig på ett torgmöte i Tomelilla - efter initiativ av Margit Nässil som jobbar för fullt för att få så många som möjligt att samlas.
Tomelilla • Publicerad 9 februari 2003

-Det som blev avgörande för att jag tog steget från tanke till handling var en artikel jag läste om Iraks barn. En halv miljon har redan dött till följd av FNs - våra - sanktioner. Hur många fler blir det inte i ett krig? Jag satt och grät hemma vid köksbordet och tänkte på mina egna barnbarn när jag beslöt mig. Som farmor och mormor vill jag värna alla världens barnbarn, även de irakiska. Att våld föder våld är hon övertygad om. Hon tror inte en sekund på att USA kan bomba till fred. Säkert ligger också terrorgrupper i startgroparna och Iraks soldater lär inte stå passiva. Vad som händer när den första bomben fällts törs hon inte tänka på men räds ett skrämmande krig som utvidgas. -Jag kan inte begripa hur någon kan tro att man kan bomba bort Saddam Hussein - en man med en milt sagt allvarlig karaktärsstörning. Vad är det George Bush och Tony Blair tror? Att Hussein ska bli snäll och demokratisk av ett krig? -Och varför är det är så bråttom? Varför kan inte vapeninspektörerna få den tid som krävs, oavsett om det är en månad eller ett år. Höjden av cynism är väl att börja ett krig nu bara för att klimatet passar amerikanska soldater! Och hur kan man bara tala i termer om kort och snabbt krig? -Det finns så mycket som är så korkat i krigspropagandan och det gör mig så sorgsen. Som den engagerade själ Margit Nässil är upplever hon att hotet om krig kryper under skinnet på henne. De sömnlösa vargtimmarna har blivit många. -Alla borde säga något! Inte bara mormödrar och farmödrar utan alla vi som kan känna empati måste ta bladet från munnen! Det talas och skrivs om hur ekonomin ska påverkas, om hur börsen ska reagera, men människorna då? Varför talar man inte om alla människoliv som riskeras? Hon förväntar sig också mer av statsminister Persson, som hon för övrigt utan att ha fått svar, ställde en direkt fråga till i radioprogrammet Klarspråk. -Opinionsundersökningar visar tydligt att en majoritet av svenskarna är emot ett krig, men det säger inte Göran Persson. Det är ju en demokratifråga; att landets ledare ska föra medborgarnas talan. Det vore lämpligt om han talade nu. Trots allt ser Margit Nässil ljus i mörkret. Hon tänker på att det finns ett växande engagemang och hon beundrar dem som är på väg till Bagdad för att agera mänskliga sköldar. Hon glädjs också över att vara en kugge i den världsomfattande manifestation som görs nu på lördag. Ett nätverk med cirka 50 olika organisationer, allt från politiska partier från höger till vänster, kvinnoorganisationer, Svenska kyrkan, katoliker, muslimer och invandrarföreningar deltar. -Jag har skrivit och tagit kontakt med både politiker och föreningar i kommunen. Jag både hoppas och tror att vi blir många som samlas i en gemensam protest mot ett krig i Irak. Namn: Margit Nässil Född: I Kristinehamn för 71 år sedan Familj: Utflugen son och dotter samt fyra barnbarn Bor: I gathus i centrala Tomelilla Yrke: Distriktssköterska Aktuell: Initiativtagare till manifestation mot ett krig i Irak

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.