Tangentbordsdammets fiendetillverkas bara i svart och vitt
- Jag blev behandlad som mindre vetande, säger han. Det var egentligen bara Inger Ohlsson, själv gammal borstbindare, som nappade på idén.
Idag vet han att han gjorde rätt som satsade på att bevara det gamla hantverket. Han har fått lön för mödan. Inte i form av pengar utan i uppmärksamhet och beställningar av borstar.
Form/design center på Lilla Torg i Malmö har hört av sig och beställt borstar till sommarens stora utställning Slöjden tar form.
Kulturen i Lund, Hemslöjden i Malmö och Ä;ngelholms hemslöjdsgille har också hört av sig för att de vill ha hjälp med att arrangera prova-på-kurser i borstbindning.
- Det är verkligen roligt, säger Ronnie. Och det är datorborstarnas förtjänst. Vi tror knappt det är sant och är nästan lite rädda för att det blir för stort.
Allt arbete med borstbindningen görs ideellt och de pengar som blir över när föreningsmedlemmarna köpt material tillfaller föreningen. Datorbostarna har blivit upptäckta genom att de pryder första sidan av Hemslöjdens egen tidning som ges ut till cirka 15 000 prenumeranter.
I tidning finns en kupong så att läsarna kan beställa borstar. Och nu har beställningarna haglat in.
- Otroligt, säger Ronnie. Hade vi kallat borstarna dammvippor, vet i tusan om de varit lika lockande men eftersom de nu fått namnet datorborstar blir de mer intressanta.
- Jag tror även färgen är av betydelse, säger Inger. Det är inne med svart och vitt just nu.
Borstarna är inte bara effektiva, de är vackra att se på, de är mjuka som angora och så luktar de som nytvättad get när man borrar ned näsan i borsten.
Rainer Herpin, en av föreningens medlemmar, har tillbringat åtskilliga timmar i borstbinderiet för att formklippa och packa de borstar som sålts och ska skickas iväg. - Eftersom datorns tangentbord och skärm är känsliga för statisk uppladdning använder vi gethår. Det är skägget och brösthåren. Gethår är inte lika statiskt som andra djurhår därför är det perfekt.
- Tyvärr är det svårt att få tag i den svarta borsten, säger Ronnie.
Det är tack vare ett idogt arbete av medlemmarna i studiecirkeln som föreningen nu kan sälja borstarna.
Det ärhembygdsföreningen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan som driver studiecirkeln.
Och det är Inger Ohlsson, som bundit borstar sedan hon var 13 år, som är cirkelledare och lär ut den ädla konsten.
- Utan henne hade vi inte kunnat ha någon studiecirkel, säger Ronnie Axelsson.
- Så vi är henne evigt tacksamma, tillägger han.
Lollo Bark
0417-125 87
lollo.bark@allehandasyd.se