Annons

Tankvärd minnesstund för flodvågsoffer

Tragedin i Sydostasien präglade skolstarten på Kastanjeskolan på tisdagen. Istället för att ha vanlig undervisning samlades eleverna i klassrummen för att diskutera det som har hänt under jullovet.
Tomelilla • Publicerad 11 januari 2005

Sedan var det samling i skolans aula. Där spelades stämningsfull musik medan ett bildspel visades. Levande ljus brann. Sedan läste prästen Kerstin Hellemarck högt från insändare som skickats till Postis, sydsvenskans insändarspalt för ungdomar.

En del av texterna berörde flodvågskatastrofen, andra tog upp mer allmänmänskliga frågor. Det kan vara svårt och smärtsamt att vara människa även om man inte har drabbats av någon kastastrof.

Annons

– Det kan bli för mycket med flodvågen. Det finns de som har egna bekymmer och sorger. Pappa ppa och mamma kanske har supit upp julklappspengarna. Bekymren kommer fram vid sådana här tillfällen. Men de kommer i skymundan, säger Kerstin Hellemarck.

Hon gav också stort utrymme åt tystnaden och eftertanken. Stämningen var respektfull, mössor och kepsar vilade i knäet.

I aulan skickades runt en bok där eleverna fick skriva vad de ville.

Chris Håkansson och Maria Robertsson passade på att skriva några rader.

– Vi skrev att vi skänker en tanke till flodvågens offer, berättar Maria Robertsson.

Chris Håkansson har en vän som var i Thailand under lovet.

– Men hon klarade sig och är hemma, berättar Chris.

Tjejerna tycker att det är bra att skolan tar upp kastastrofen, även om de sett mycket på tv och pratat om det.

De är själva inte rädda för att åka utomlands i framtiden.

Rektorn Ingrid Rosén berättade också för eleverna att aulan skulle stå öppen för eleverna under dagen. Det finns också samtalsrum och en krisgrupp om kan stötta dem som behöver hjälp. På ett eller annat vis påverkas alla av det hemska som hänt, även om ingen på skolan av allt att döma har varit i katastrofområdet.

Annons

– Reaktionen kommer kanske inte nu, utan långt senare, sade rektorn.

Ulf Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons