Tio miljoner plus för Tomelilla
Det visar det preliminära bokslutet för 2006 som kommunalrådet Kristina Jönsson (m) och ekonomichefen Robert Odeberger presenterade i går.
Det är högkonjunkturensom gör att skatteinkomsterna har blivit större än beräknat.
Ursprungligen budgeterades dock för ett överskott i ungefär samma storleksordning som fjorårets resultat. Men utbyggnaden av barnomsorgen under året gjorde att budgeten reviderades vid två tillfällen.
Utfallet är sju miljoner kronor bättre än resultatet i den reviderade budgeten.
Trots miljonöverskottet är varken Kristina Jönsson eller Robert Odeberger beredda att presentera nya, stora investeringsprojekt utöver vad som redan finns i årets investeringsbudget.
De är försiktiga generaler och påpekar att lite drygt hälften av överskottet är öronmärkta pengar som inte kan användas.
Det rör sig om reavinsten när fonderna avvecklades som pensionsförvaltaren Öhmans förvaltade samt pengar som ska gå tillbaka till vatten och avloppsinvesteringar.
Dessutom ska drygt en miljon kronor användas när vuxenutbildningen bantas.
En del kommunala verksamheter har också problem att hålla budgeten. Utgifterna för skolor, vården av missbrukare och socialbidrag slukar mer än vad som budgeterades under året.
Visserligen har skolpersonal varslats.
– Men vi får inga besparingar förrän 2008. Ekonomin kommer att bli ansträngd under 2007, säger Robert Odeberger.
Den ekonomiska politiken i kommunen är inte utsvävande. Man antar att kommunens kommer att öka med blygsamma 30 personer under 2007. Målet är egentligen en befolkningsökning på mellan 100 och 200 personer.
– Det är inte bra att behöva göra om budgetprocessen om man har räknat med en stor befolkningsökning som uteblir, säger Robert Odeberger.
Flyttar det fler invånare till Tomelilla blir det en glad överraskning.
Robert Odeberger räknar också med att en fortsatt utbyggnad av barnomsorgen och underhåll av fastigheter kommer att kosta en hel del under året. Dt gäller att ha reserver, anser han.
Den stora investeringen under året är ombyggnaden av Konsthall och bibliotek. Den beräknas kosta 15 miljoner kronor som kommunen räknar med att inte behöva låna.
Robert Odeberger citerar vår tidigare rikshushållare:
- Den som är satt i skuld är inte fri.
Han förklarar samtidigt att han tror att räntan kommer att höjas.
Principen är att kommunen bara lånar om det rör sig om pengar som man räknar med att kunna få tillbaka.
Några nya varsel planeras inte.
– Inte som det ser ut nu, säger Kristina Jönsson.
Oppositionsrådet Jan-Erik Andersson (s) vill inte kommentera resultatet förrän han har fått ta del av hela bokslutet.
Ulf Mårtensson
0417-125 86
ulf.martensson@allehandasyd.se
Fakta:
Tomelilla kommuns omsättning i fjor var omkring 600 miljoner kronor.
Totalt sysselsätts 870 heltidstjänster, fördelat på omkring 1 500 personer ( vikarier, deltid etc).
Kommunen ligger i botten av kommunerna när det gäller skattekraften i Skåne vilket gör att Tomelilla får del av utjämnsbidrag.
Intäkter: 340 miljoner i skatter, 112 miljoner i statsbidrag avolika slag, 135 miljoner i egna intäkter ( taxor, avgifter etc).