Tomelilla anställer p-vakt

Tomelilla ska få en parkeringsvakt. Inte för att kommunen ska tjäna pengar på felparkerare utan för att statuera exempel genom att ge böter.
Tomelilla • Publicerad 12 maj 2004

- Jag tror i alla fall inte att det kommer att löna sig, säger Bengt Högborg (c) ordförande i tekniska utskottet, men jag tror det behövs för trafikmoralen. Politikerna anser nämligen att respekten för parkeringslagstiftningen har minskat under årens lopp och att detta har medfört ett hot mot trafiksäkerheten i samhället. Dessutom har politikerna fått indikationer på att de rörelsehindrade har svårt att hitta parkeringsplatser eftersom de p-platser som är avsedda för rörelsehindrade ofta ofta används av bilister som inte har detta speciella handikapptillstånd. Det ursprungliga förslaget var att parkeringsvakten skulle patrullera Tomelillas gator 16 timmar i månaden. Men det sa tekniska utskottet nej till och föreslog istället åtta timmar, vilket också gick igenom. Parkeringsvakten som ska "hyras" från Ystad ska i samband med besöket i Tomelilla också kolla felparkerare i Sjöbo. Försöket inleds den 1 oktober i år. Pengar till hyra av parkeringsvakten går in under den allmänna budgeten. - Till att börja med ska vi ha parkeringsvakten på försök i ett år. Sedan ska vi utvärdera vad det gett, säger Högborg. För en vanlig felparkering kommer bilisten att få böta 200 kronor. Till exempel om man står längre än 30 minuter på gatan utanför Konsum. Detta gäller mellan tiden 9 och 18 på vardagar och mellan klockan 9 och 13 på lördagar. Vid grövre felparkering, på handikappplats utan tillstånd, på övergångsställe, taxiplatser och liknande blir böterna 500 kronor. Torgny Lindgren (s) andra vice ordförande i tekniska utskottet reserverade sig mot bötessumman för grövre felparkering. Han vill istället ha högre böter, 1000 kronor, för den som gör sig skyldig till det. Kommunen ska inte införa parkeringsavgifter. Fri parkering är det bland annat bakom Konsum, framför Spara, bakom Expert, Banken med flera ställen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.