Tomelilla förbereder för Pågatåg

Snart är det nya stationsområdet i Tomelilla färdigt. Just nu förlängs perrongerna för att de dubbelkopplade pågatågen ska få plats att stanna. Perrongerna blir mellan 120 och 125 meter långa, den dubbla längden i förhållande till de ursprungliga planerna.
Tomelilla • Publicerad 26 september 2002

Under sommaren lades rälsen om och nu återstår plantering av träd och buskar samt lite annat jobb runt omkring stationen. - Vi räknar med att vara klara i mitten av november, säger Åsa Wallberg, platschef för entreprenören Vägverket. De gamla träden har sparats vid stationen. Dessutom planterar Vägverket tjugo nya träd - ask och lönn - på stationsområdet. På spårens östra sida anlägger man en ny gångväg bort mot Torget. Den gamla lastkajen i granit sparas och blir en naturlig sittplats för de väntande tågresenärerna. De nya väntkurerna är också på plats vid spåren. Kjell Holmström från Malmö arbetar med att skära hål i en stenbrunn som ska användas till att lägga kabel i. Det dånar och ryker. - Vi har hållit på att arbeta här sedan i maj, säger han. Åsa Wallberg berättar att det från början var tänkt att man skulle plantera lönn längs gångvägen på spårens västra sida. Men lönnträd kan få långa rötter och istället valde man att plantera avenbok. Det kan dock inte ske förrän senare i höst. På spårens östra sida byggs också en parkeringsplats. Hela stationsområdet är handikappanpassat. Räfflade så kallade taktila plattor i marken gör att synskadade ska kunna hitta rätt. På området runt stationen är också vägbanorna färglagda på olika sätt. Övergångsställena är röda, busstråken grå och uppställningsplatserna för bussarna är svarta. Beställare av jobbet är Tomelilla kommun, Banverket och Skånetrafiken. Fortfarande är Tomelilla station en säckstation. Men enligt Anders Kjellsson på Banverket finns det ingenting i stationens utformning som hindrar att järnvägen byggs vidare mot Sjöbo och Malmö/Lund. Det kommer an på den politiska viljan. Samtidigt med arbetet på Tomelilla station bygger Vägverket om stationerna i Lunnarp och Smedstorp. Även här ska perrongerna förlängas. Sommaren 2003 beräknas moderniseringen och elektrifieringen av järnvägen vara avslutad och hösten nästa år börjar pågatågen att rulla på Österlen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.