Annons

Tomelilla i botten när det gäller livskvalitet

Socialchef Elisabeth Andersson var den här gången inbjuden till fullmäktige för att presentera sin verksamhet. Och det var inga roliga siffror. I förhållande till grannkommunerna hamnar Tomelilla i botten vad det gäller det mesta som har med livskvalitet att göra. Och det påverkar naturligtvis också barnen i skolan.
Tomelilla • Publicerad 7 september 2011

Socialchefens siffror visar att Tomelillaborna har en lägre utbildningsnivå, fler arbetslösa och fler låginkomsttagare. Antalet personer som lever på sjukersättning och är arbetslösa är högre än i grann kommunerna.

– Och ungdomsarbetslösheten ligger på 20 procent, vilket är mycket högt, säger Elisabeth Andersson. Av dessa har vi 11 procent i någon form av åtgärd och det är fler än grannkommunerna. Ungdomar behöver ett stöd ut ur arbetslösheten. Det är jätteviktigt.

Annons

Elisabeth Anderssons presentation av verksamheten visar också att ohälsotalet, speciellt hos kvinnor, och särskilt bland kvinnor mellan 20 och 24 år, är oerhört högt. Och för män i Tomelilla är medellivslängden, jämfört med männen i grannkommunerna, lägre.

Tomelilla har 354 barn i så kallad barnfattigdom. Här föds fler barn med låg födelsevikt, under 2,5 kilo, och bara 50 procent av barnen ammas. Fler mammor röker under graviditeten och 20–29 fler kvinnor i Tomelilla gör abort. Glädjande är att flickor i skolåldern inte gör abort i större utsträckning än i grannkommunerna. Bra betyg till ungdomsmottagningen.

En drogvaneundersökning som gjorts är inte lika upplyftande. I Tomelilla är det mycket vanligt att föräldrar köper ut sprit till sina barn. 28 procent gör det till sina döttrar och 23 procent till sina söner. Genomsnittet i Skåne ligger på 8 procent. Kanske inte så konstigt då att 87 procent av flickorna och 90 procent av pojkarna i 9:an konsumerar alkohol ibland, medan 30 procent av flickorna och 45 procent av pojkarna dricker kontinuerligt.

För övrigt redogjorde socialchefen för alla insatser de gör, bland annat för föräldrar med lättare utvecklingsstörning, för invånare som behöver försörjningsstöd, resursenheten kopplad till skolan, öppenvårdsenheten, insatser för psykiskt funktionshindrade, vuxenutbildning med mera.

Ann-Louise Olander
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons