GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tomelilla instängt i snön - kommunhuset öppet för husvilla

Sent på tisdagsftermiddagen var det närmast omöjligt att ta sig västerut från Tomelilla. Polis och räddningstjänst hänvisade vid 17-18-tiden resenärer och folk som inte kunde komma hem från jobbet till kommunhuset – där personal fanns på plats och erbjöd kaffe, fika och en plats att värma sig.
Tomelilla • Publicerad 27 februari 2018 • Uppdaterad 28 februari 2018
Öppet för snö-husvilla.
Öppet för snö-husvilla.
Foto: Ulrika Wangel

Samtidigt höll man också på att ordna med övernattningsplatser i samhället – som numera inte har något hotell i centrum. Istället ställde folkhögskolan upp med sovplatser.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa dem som kommer hit - folk har blivit hänvisade hit av polisen sedan vägen spärrats av vid Svamparondellen, säger Johan Linander, till vardags kanslichef men för dagen tillförordnad kommunchef.

Johan Linander, kanslichef och just nu tillförordnad kommunchef.
Johan Linander, kanslichef och just nu tillförordnad kommunchef.
Foto: Ulrika Wangel

Han möter upp i kommunhusets foajé där också andra i personalen är på plats - medan folk som blivit husvilla då de inte kan komma hem i snövädret hänvisats hit, efter att olyckor totalstängt båda de stora vägarna åt Ystad och åt Sjöbohållet.

Någon timme senare på kvällen sitter tio-femton besökare i kommunhuset, i receptionen och inne i personalkaféet - där ekonomichefen Anders Eriksson för dagen sadlat om till att stå och servera kaffe, godis och kakor.

Ett gäng präster från norra Österlen som var på väg mot Ystad har strandat här - och hoppas fortfarande på att vägen mot Ystad ska öppna.

– Jag valde mellan att ta in på Gästis i Brösarp och köra mot Ystad. Det ångrar jag nu, säger kyrkoherde Jesper Cederholm.

Vid åttatiden på kvällen började det också enligt de uppgifter kommunen hade bli fullt på folkhögskolan.

På Ystads Allehandas Facebooksida kan man se film från det insnöade Tomelilla.

Väg 11 mot Svamparondellen igenkorkad vid 17.20-tiden.
Väg 11 mot Svamparondellen igenkorkad vid 17.20-tiden.
Foto: Ulrika Wangel

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.