Tomelilla kommun i Tv4:s Kalla fakta
TV teamet var för några veckor sedan i Tomelilla kommunhus och intervjuade Mia Böcker, ordförande i kommunstyrelsens familjeutskott.
I samband med besöket ville temet att de ansvariga i kommunen skulle lätta på sekretessen och kommentera det enskilda fallet.
– De hävdade att "det är ju alltid lätt att gömma sig bakom sekretess", säger Mia Böcker som valde att inte backa för den påtryckningen. Det vore enkelt för mej att bryta sekretessen och rätta till rena sakfel från reportern. Men jag tycker att det är viktigt att respektera sekretessen i alla lägen. Även om föräldrar och andra hävt sekretessen, så kan vi som myndighet inte göra det, fortsätter Mia Böcker. Det handlar inte minst om trovärdigheten av vår myndighetsutövning. Vi uttalar oss inte om enskilda fall utan bara generellt.
För Mia Böcker var det en ny upplevelse att bli intervjuad framför tv-kameror.
-Det var en mycket annorlunda situation, kan jag säga. Och det jag tänker på nu ät förstås hur de kommer att klippa intervjun. Jag tycker att jag svarade på de frågor de ställde. Men som jag sa tidigare jag rubbar inte på sekretessen utan svaren blev av generell art. Men de verkade inte nöjda med svaren.
Bakgrunden till tvångsomhändertagandet är att Individ och Familjeomsorgen , fick en anmälan från skolkurator, barn och ungdomspsykiatrin och en barnläkare om den här pojkes situation. Han led av extrem övervikt, misskötte sin skolgång och enligt anmälan så togs inget ansvar i hemmiljön.
Mamman har ända sedan hon fick LVU-beslutet (Lagen om Vård av Unga), våren 2006, protesterat och överklagat de beslut som fattats av kommunen och Länsrätten. Hon anser inte att hon brustit i omsorgen om pojken.
Tomelilla kommuns beslut om omhändertagandet av pojken har tidigare fastställts av både Länsrätt och Kammarrätt och nu senast återigen av Länsrätten, men inte Kammarrätten.
Kammarrättens samlade bedömning är att det idag inte finns någon risk för att pojkens hälsa eller utveckling skadas.
Kalla Fakta avslutar med att fråga om kommunen och familjeutskottet tagit någon lärdom av den kritik som framförts.
-Generellt tar vi alltid lärdom av kritik, domar och annat som kan beröra våra verksamheter, säger Mia Böcker. Varje enskilt fall är unikt och i varje enskilt fall lär vi oss också något nytt.
Idag har pojken, som nu är 16 år, ett boende i Hörby tre dagar i veckan.
– Han mår bra, har kompisar, trivs i skolan och det går också bra för honom i skolan, säger hans mamma. Men det har varit tufft. Han togs ifrån en bra skola där han trivdes och sattes på ett utredningshem där han inte fick någon undervisning. Vilket innebar att han fick gå när han satte i skolan i Hörby.