Tomelilla konstsamling diskuterar samarbete med kommunen

Stiftelsen Tomelilla konstsamling vill nästa sommar ställa ut sin magasinerade samling skånskt 1900-talskonst i Tomelilla konsthall.
Tomelilla • Publicerad 29 augusti 2004

För närvarande pågår också diskussioner mellan stiftelsen och Tomelilla kommun om en framtida permanent lokal för samlingen.

Stiftelsen och Tomelilla kommun diskuterar de ekonomiska villkoren för utställningen. Stiftelsen kalkylerade i sitt ursprungsförslag med entréintäkter. Men nämnden för kultur, fritid och turism har tagit ett principbeslut om att inte ta entré till Konsthallen.

Utan entréintäkter hamnar stiftelsens budgetförslag för utställningen på ett minus på närmare 50 000 kronor, ett underskott som stiftelsen vill att Tomelilla kommun ska täcka, enligt kultursekreteraren Rita Schmidt.

- Men jag har bara en budget på omkring 10?000 kronor per utställning, säger hon.

Rita Schmidt är nu på väg att arbeta fram ett nytt förslag för hur utställningen ekonomiskt skulle kunna ros iland. Hon diskuterar också den närmare utformningen av utställningen, som enligt planerna ska vara tematiskt och också innehålla verk som inte ingår i samlingen.

Diskussioner pågår också om en permanent lokal för den husvilla samlingen. Planerna på en kombinerad konsthall och geologiskt museum i Tranås har stiftelsen övergivit. I ett brev till kommunstyrelsen i Tomelilla föreslår stiftelsen istället flera andra lösningar: en tillbyggnad av Konsthallen, en ombyggnad av skollokaler som i framtiden kan stå tomma (här nämns Byavångsskolan eller Kastanjeskolans verkstadslokaler) eller en utställningslokal i den gamla disponetvillan på gamla Scanområdet.

Samtliga alternativ kräver att kommunen satsar pengar.

"Med de regler som gäller för närvarande måste kommunen bidra med hälften av investeringskostnaderna för att bidrag skall kunna fås av region och stat", skriver stiftelsen i brevet till kommunstyrelsen.

Enligt stiftelsens beräkningar blir totalkostnaden mellan 7,5 och 8 miljoner kronor för en permanent utställningslokal med därtill hörande verkstäder, förråd, butik och kontorsutrymmen

Om Tomelilla kommun inte kan satsa de begärda pengarna, överväger stiftelsen att "låta andra intressenter disponera samlingen", som Kerstin Gertz, ordförande, och kassören Rune Eriksson skriver i brevet till Tomelilla kommun.

Företrädare för konstsamlingen har inte alltid dragit jämnt med Tomelilla kommuns representanter. Oenigheten ledde också till att konstsamlingen för några år sedan lämnade Konsthallen och magasinerade samlingen i en gammal banklokal vid Torget i Tomelilla.

Kerstin Gertz säger att det på kort sikt naturligtvis kostar kommunen pengar att hysa samlingen och visa den.

- Men långsiktigt är det en god affär för kommunen, säger Kerstin Gertz och påpekar att samlingen både skulle locka turister till Tomelilla och komma kommuninvånarna till del.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.