Tomelilla mest effektivt

Skattebetalarnas förening prisar Tomelilla kommun för att den är kostnadseffektiv och håller igen på utgifterna samtidigt som satsningen på vård, skola och omsorg ökar.
Tomelilla • Publicerad 10 september 2009
Arkivbild: YA
Arkivbild: YAFoto: 

Föreningen lyfter fram Tomelilla som ett föredöme för andra skånska kommuner. Kommunledningen fick ta emot utmärkelsen vid Skattebetalarnas förenings inspirationsdag i Malmö i tisdags.

De fyra kommuner i Skåne som ökat resurserna till välfärden i störst utsträckning från 1999 till 2007 är enligt föreningens undersökning Lomma, Höör, Tomelilla och Bromölla.

Välfärdsökning innebär att ökningen i procent av utgifter för dagis, skola och äldreomsorg varit större än den totala procentuella utgiftsökningen i kommunen.

Tomelilla ökade utgifterna med 22 procent. Samtidigt fick välfärdsområdena 51 procent mer.

Kommunen lyfts också fram som kostnadseffektiv eftersom den har lägre kostnader än de flesta kommunerna för skola, vård och omsorg. Då jämförs Tomelilla med den kommun som har lägst kostnad för respektive område i hela landet. Är skillnaden liten visar det på bra hushållning med skattebetalarnas pengar enligt undersökningen. Är den stor tycker föreningen att det finns stora möjligheter att spara. Kvaliteten har inte undersökts.

Skattebetalarnas förening arbetar för sänkta skatter och sparsamhet i offentlig verksamhet.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.