Annons

Tomelilla på nedre halvani småföretagarindex

Svenskt Näringsliv som är ett organ för företagens företrädare i Sverige sammanställer varje år hur kommunerna placerar sig i ett småföretagarindex. I Skåne finns 33 kommuner, och av dessa placerade sig Tomelilla i fjor på 24:e plats.
Tomelilla • Publicerad 12 augusti 2002

Året innan fanns de på 19:e plats. Bottenplaceringen med tillgänglig statistik var 1996 då Tomelilla fanns på plats nummer 31. Undersökningen bygger på enkäter där lokala företagare får svara. Åtta faktorer från Svenskt Näringsliv avgör placeringen: antal småföretag per 1 000 innevånare, andel småföretagare i förhållande till totala antalet företag, andel nya småföretag per 1 000 innevånare (0-3 år), andel upphörda företag i förhållande till totala antalet företag, andel småföretag utan betalningsanmärkningar, andel småföretag med bästa kreditbetyg, små aktiebolag med god avkastning (mer är 10 procent) och andel småföretag med god soliditet (mer än 25 procent). Småföretagarna ger två möjligheter till att förbättra företagsklimatet i Tomelilla. Det ena är förkortade handläggningstider med så kallad one-stop-shop för alla kommunala handläggningar och tillstånd en företagare kan behöva. Det andra är kommunens sätt att sköta upphandlingar vilket får ett lågt betyg av företagarna. De föreslår utbildning i Lagen om Offentlig Upphandling, en ökning av antalet entreprenader i kommunen, ökad uppmärksamhet på företagens problem med osund kommunal konkurrens och att en översyn sker av kommunal affärsverksamhet. Sammanfattningsvis anser Svenskt Näringsliv att det råder ett bra lokalt företagarklimat i de skånska kommunerna.

Martin Runol martin.runol@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons