Annons

Tomelilla sänker krav på resultat

Tomelilla kommun justerar nu årets budget och räknar med ett sämre resultat än beräknat.
Tomelilla • Publicerad 26 maj 2005

Samtidigt flaggar kommunchefen Magnus Hultgren för att kostnaderna för främst vård och omsorg samt skola är så stora att det inte är realistiskt att jobba in det stora underskottet, enligt prognosen 7,7 miljoner kronor, under resten av året.

"Min slutsats är att personalen inte kommer att orka med att genomföra nödvändiga omställningar på så kort tid", skriver Hultgren.

Annons

Han efterlyser i stället långsiktiga åtgärder och tydliga politiska prioriteringar. Han påpekar också att det finns positiva tecken, exempelvis minskar sjukfrånvaron.

Politikerna har ännu inte tagit ställning till Hultgrens förslag.

Däremot beslutade kommunstyrelsen vid sammanträdet i onsdags att sänka det budgeterade resultatet för 2005 från 19 miljoner kronor till tolv miljoner kronor.

Fyra miljoner kronor beror på att slutavräkningen med staten behöver justeras. Två miljoner kronor avsätts till att förbättra den nya organisationen. Det kan handla om att ta in hjälp utifrån för att se om man i kommunen kan arbeta på ett nytt sätt och tänka i nya banor, enligt kommunalrådet Kristina Jönsson (m).

Det är ett gammalt krav från socialdemokraterna som den borgerliga majoriteten nu också ställer sig bakom.

En miljon kronor avsätts till oförutsedda utgifter.

Kommunstyrelsen vill också ta hjälp av Simrishamns kommun och jämföra äldrevården i de båda kommunerna. Kostnaden i Tomelilla är högre än i Simrishamn, enligt Kristina Jönsson.

Steg för steg naggas nu de högt ställda ekonomiska målen i årets budget. Trots kommunchefens varning tror Kristina Jönsson att budgeten nu är realistisk.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons