Tomelilla satsar på stöd till anhöriga
Under förra året har enprojektledare i samverkan med Maria Jansson som är kommunens närstödssamordnare tagit fram ett omfattande underlag för det framtida arbetet med att ge stöd åt anhöriga till sjuka, äldre och handikappade.
– Det är mycket viktigt att det finns tillgång till stöd och avlastning för dem som hjälper och vårdar sina närstående. Vi vet att om den här gruppen inte får hjälp riskerar dem också att blir sjuka och i behov av hjälp och vård, säger projektledaren, Camilla Svensson. Under inventeringen har man bland annat arbetet med att bygga breda kontaktnät och informationskanaler för framtida samverkan.
I nätverket kring närstödet ingår bland annat personal på vårdcentralerna och inom hemtjänsten.
Verksamheten är också förankrad i föreningar och grupper som röda korset, kyrkan, anhörigföreningar och Glädjespridarna som själva gör en värdefull ideell hjälpinsats.
– Tanken är att arbetet som gjorts under förra året och som kommer att fortsätta minst ett år till framöver ska övergå till att bli mer eller mindre självgående i framtiden, säger Camilla Svensson som tog över uppgiften som projektledare vid årsskiftet.
Kartläggningen som gjordes under förra året visade att det finns ett stort behov av stöd och tillgång till avlastning för dem som utför anhörigvård.
– Många upplever sin situation som svår och krävande både psykiskt och fysiskt, säger Mia Jansson som är närstödssamordnare. I närstödsprojektet vill man fånga in så många perspektiv som möjligt för att anpassa behovet till vad varje enskild anhörig behöver för hjälp. Det gäller såväl psykologiskt, fysiskt som socialt.
Många som vårdar anhöriga glömmer bort sin egen börda och har svårt att säga ifrån och be om hjälp och avlastning.
– Vi och alla dem som finns i det stora kontaktnätet som närstödet omfattas av försöker poängterar hur viktigt det är för alla att få tillgång till egen tid för återhämtning, menar Camilla Svensson.
Den 11 april blir det officiell invigning av närstödscentrat på Byavången som är den fysiska samlingsplats dit alla kan vända sig för att få råd och hjälp.
Kommunalrådet, Kristina Jönsson, (m) kommer att närvara. Berörda föreningar och personalgrupper kommer att få en särskild inbjudan till invigningen som kommer att få en underhållande och festlig inramning under ledning av skådespelare, Carina Molander. Även allmänheten hälsas välkommen att närvara.
Verksamheten pågårredan nu i lokalen på Bya-vången och de har öppet varje måndag till torsdag mellan klockan elva och två.
På tisdag och torsdag eftermiddag har de telefontid under två timmar.
– Ett viktigt mål för oss är att vi ska uppfattas som tillgängliga och att man känna sig välkommen med sina funderar och frågor när man besöker eller ringer oss, säger Camilla Svensson. – Det är viktigt att ha någon att prata med. I bland hjälper bara ett telefonsamtal.
I annat fall har vi möjligheter att slussa frågan vidare så att den anhörige får chansen att få den konkreta hjälp som behövs i varje enskilt fall, säger Mia Jansson.
En grupp som ofta upplever sin situation som tung och krävande är anhöriga till personer som lider av demens.
Många gånger kommer hjälpbehovet smygande i takt med att sjukdomen förvärras.
Men det finns hjälp att få. Bland annat har kommunen en särskild dagverksamhet för den här gruppen hemmaboende demens-sjuka på Brinkehem i Brös-arp.
Pernilla Roshäll Berthelot