Tomelilla uppåt i skolrankning

Det är inte bara betygen som verkar vara på väg uppåt när det gäller skolorna i Tomelilla kommun.
Tomelilla • Publicerad 8 september 2014

I den senaste skolrankningen från Lärarförbundet klättrade Tomelilla från plats 202 till 93 bland annat på grund av bättre meritvärden och lärarlöner.

Både i YA:s politikerdebatt på Torget nyligen och i andra sammanhang har politiker tagit upp de förbättrade resultaten i Tomelillas skolor på senare tid, även om inte alla politiker är överens om hur bra förbättringen egentligen är.

Nu får Tomelillas skolor bättre betyg i Lärarförbundets årliga rankning. Där klättrar kommunen från en mindre smickrande plats nummer 202 (och plats nummer 216 året innan det) till en betydligt mer positiv 93:e plats bland Sveriges 290 kommuner.

14 kriterier

Lärarförbundets skolrankning baseras på en sammanvägning av 14 olika kriterier. Och rankningen baseras på mätningar gjorda på hösten året innan, 2014 års rankning baseras alltså på mätningar oktober 2013.

Kriterier där Tomelilla fått bättre rankning i år, och som drar upp totalrankingen, är bland annat lärartäthet, lärarlöner, andelen barn i förskola, meritvärden i årskurs nio, och andel nior som godkänts i alla ämnen. När det gäller meritvärden för årskurs nio höjde man sig från plats 269 i 2013 års rankning, till plats 197 i rankningen från 2014.

Andelen 20-åringar i kommunen med högskolebehörighet, och andelen elever som börjat studera på högskola inom tre år efter avslutad gymnasieutbildning förbättrades också i rankningen.

Friska lärare

Det sistnämnda kriteriet räknas på elever som var folkbokförda i kommunen 2010, och gick ut gymnasiet läsåret 2009–2010.

För några kriterier har Tomelilla sjunkit i rankningen sen förra gången. Det gäller bland annat kriteriet ”friska lärare”, där Tomelilla halkat från en delad förstaplats till plats 33, resurser till undervisningen, och andelen elever som lämnat gymnasiet inom fyra år.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.