Tomelillabo dömd för skattebrott

Tomelilla • Publicerad 5 april 2013

En Tomelillabo döms till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt skattebrott. Mannen som själv erkänt att han fuskat med momsdeklarationerna får också ett treårigt näringsförbud.

Tomelillabon bedrev under ett antal år handel i en enskild firma. Men för några år sedan fick han Skatteverkets ögon på sig bland annat på grund av mycket höga momsavdrag på kostnadssidan.

Skatteverkets utredning – som komplicerades något av att all bokföring enligt Tomelillabon försvann i ett inbrott – ledde till stora skattetillägg. Tomelillabon, som inte längre driver någon verksamhet, är skyldig Skatteverket omkring 600 000 kronor och har utmätning på sin lön.

Ekobrottsmyndigheten inledde också en utredning om misstänkt skattebrott. Tomelillabon har själv erkänt att han fabricerat oriktiga uppgifter om ingående moms för att försöka skjuta firmans ekonomiska problem på framtiden.

Tomelillabon själv har erkänt skattebrott av normalgraden, och yrkat på att inte få något näringsförbud.

Men tingsrätten ser det som grovt skattebrott, och dömer den tidigare ostraffade Tomelillabon till en villkorlig dom – istället för sex månaders fängelse – och 160 timmars samhällstjänst.

Domen förenas med ett näringsförbud på tre år.

Praktikant YA1
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.