Tomelillabo slipper avgift för plank

Länsstyrelsen ger ett halvt rätt var åt Tomelillas miljö- och byggnadsnämnd, och en Tomelillabo, i en tvist om ett plank. Eller staket.
Tomelilla • Publicerad 23 april 2004

Det var nämligen vad en Tomelillabo för några år sedan tänkte sig att bygga på sin tomt. Därför sökte han upp kommunens byggnadsinspektör, beskrev det tänkta staketet och fick besked om att bygglov inte krävdes. Inför byggstarten frågade han en gång till för säkerhets skull, och fick samma besked. När "staketet" var på plats, blev det därför en stor överraskning för Tomelillabon att kommunen istället bedömde det som ett bygglovspliktigt plank, och krävde honom på 1400 kronor, den högre byggnadsavgift som tas ut då man missat söka bygglov i förväg. Tomelillabon överklagade, och ärendet hamnade hos länsstyrelsen, som nu fattat beslut. Även länsstyrelsen anser att det faktiskt är ett plank som Tomelillabon byggt. Samtidigt beslutar länsstyrelsen att Tomelillabon ska slippa byggnadsavgiften, bland annat på grund av hans försök att få klarhet i bygglovsfrågan.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.