Tomelillaborna hoppas konceptet lever vidare

Bo Ohlssons är Tomelillas ansikte utåt och de flesta Tomelillabor som YA pratat med har en nära relation till ”Boan” och de hoppas att den nya ägaren ska låta det nuvarande konceptet leva vidare i familjen Ohlssons anda.
Tomelilla • Publicerad 12 maj 2012
Linna Svensson, Sjöbo: – Nej det visste jag inte. Om det kommer en ny ägare kanske den tar in ett bättre sortiment som vänder sig till ungdomar.Men jag handlar där för det finns mycket presentartiklar och lätta att hitta julklappar. Jag tror att Tomelillaborna är beroende av Bo Ohlsson.
Linna Svensson, Sjöbo: – Nej det visste jag inte. Om det kommer en ny ägare kanske den tar in ett bättre sortiment som vänder sig till ungdomar.Men jag handlar där för det finns mycket presentartiklar och lätta att hitta julklappar. Jag tror att Tomelillaborna är beroende av Bo Ohlsson.Foto: 
Inga Bramsvik, Erikslund Oh ja! Jag har läst att den nya ägaren ska fortsätta som tidigare. Och det är viktigt. Jag förstår att Laila behöver ta fritt efter alla år. Mitt första minne av Bo Ohlsson var när jag och min man startade lantbruk och vi handlade en gjuten trappa på Bo Ohlssons gjuteri där han började sin verksamhet. Sen dess har vi följt med som kund. Bo Ohlsson är för övrigt mycket viktig för Tomelilla.
Inga Bramsvik, Erikslund Oh ja! Jag har läst att den nya ägaren ska fortsätta som tidigare. Och det är viktigt. Jag förstår att Laila behöver ta fritt efter alla år. Mitt första minne av Bo Ohlsson var när jag och min man startade lantbruk och vi handlade en gjuten trappa på Bo Ohlssons gjuteri där han började sin verksamhet. Sen dess har vi följt med som kund. Bo Ohlsson är för övrigt mycket viktig för Tomelilla.Foto: Bass Nilsson
Linna Svensson, Sjöbo Nej det visste jag inte. Om det kommer en ny ägare kanske den tar in ett bättre sortiment som vänder sig till ungdomar, som lite ungdomligare kläder. Nu är det mest för äldre. Men jag handlar där för det finns mycket presentartiklar och lätta att hitta julklappar. Jag tror att Tomelillaborna är beroende av Bo Ohlsson för där är alltid mycket folk.Foto: Lukas och Linda Olsson, Tomelilla: – Ja och jag tycker det är trist. Men å andra sidan om nu Laila och hennas döttrar inte vill vara kvar som ägare så är det bäst som sker. Jag är uppväxt med Bo Ohlsson och kommer precis därifrån. Där finns allt. Bo Ohlsson betyder jättemycket för samhället. När man säger till bekanta att man är från Tomelilla säger de ”jaha där Bo Ohlsson ligger.”
Linna Svensson, Sjöbo Nej det visste jag inte. Om det kommer en ny ägare kanske den tar in ett bättre sortiment som vänder sig till ungdomar, som lite ungdomligare kläder. Nu är det mest för äldre. Men jag handlar där för det finns mycket presentartiklar och lätta att hitta julklappar. Jag tror att Tomelillaborna är beroende av Bo Ohlsson för där är alltid mycket folk.Foto: Lukas och Linda Olsson, Tomelilla: – Ja och jag tycker det är trist. Men å andra sidan om nu Laila och hennas döttrar inte vill vara kvar som ägare så är det bäst som sker. Jag är uppväxt med Bo Ohlsson och kommer precis därifrån. Där finns allt. Bo Ohlsson betyder jättemycket för samhället. När man säger till bekanta att man är från Tomelilla säger de ”jaha där Bo Ohlsson ligger.”Foto: Lukas och Linda Olsson, Tomelilla: – Ja och jag tycker det är trist. Men å andra sidan om nu Laila och hennas döttrar inte vill vara kvar som ägare så är det bäst som sker. Jag är uppväxt med Bo Ohlsson och kommer precis därifrån. Där finns allt. Bo Ohlsson betyder jättemycket för samhället. När man säger till bekanta att man är från Tomelilla säger de ”jaha där Bo Ohlsson ligger.”
Mats Olsson, Tomelilla: – Jag har hört rykten, om ägarbyte och att familjens önskan är att den nya ägaren ska driva företaget vidare i samma anda som nu. Bo Ohlssons är viktigt för Tomelilla och det är viktigt att det får leva kvar. Alla har ju varit på Bo Ohlsson som har en personlig prägel.
Mats Olsson, Tomelilla: – Jag har hört rykten, om ägarbyte och att familjens önskan är att den nya ägaren ska driva företaget vidare i samma anda som nu. Bo Ohlssons är viktigt för Tomelilla och det är viktigt att det får leva kvar. Alla har ju varit på Bo Ohlsson som har en personlig prägel.Foto: 
Christer Nilsson, Tomelilla: – Ja jag har hört det. Men det kanske är bra om det kommer någon med lite nya idéer. Jag tycker de tappat lite den senaste tiden. Men visst, jag handlar där för det finns ju mycket som man tycker man behöver för tillfället och till rätt pris. Bo Ohlsson betyder jättemycket för Tomelilla. Det är Tomelillas ansikte utåt.
Christer Nilsson, Tomelilla: – Ja jag har hört det. Men det kanske är bra om det kommer någon med lite nya idéer. Jag tycker de tappat lite den senaste tiden. Men visst, jag handlar där för det finns ju mycket som man tycker man behöver för tillfället och till rätt pris. Bo Ohlsson betyder jättemycket för Tomelilla. Det är Tomelillas ansikte utåt.Foto: 

Företagets vd Kim Selck var igår en jagad man. Olika tidningar, radio och tv hade en rad frågor de ville ha svar på.

Och det visar ju vilket allmänintresse det finns för Bo Ohlsson AB och dess framtid.

På frågan ”varför” kan Kim Selck bara säga vad familjen vill ha sagt att det är dags nu. Laila Ohlsson, som äger företaget tillsammans med döttrarna Ann och Pia, är 74 år och som en Tomelillabo sa ”Jag förstår att Laila behöver ta fritt efter alla år.”

Hur mycket pengar affären är värd kan Kim Selck inte svara på.

– Jag har ingen aning, säger han. Det är en ägarfråga.

Avböjt kommentar

Ägarna har genom sin vd avböjt att kommentera affären.

– Att räkna ut ett generellt värde på ett företag som Bo Ohlsson AB är mycket komplicerat, säger Dan Lövgren, kontorschef på Sparbanken Syd i Tomelilla. Det är en massa parametrar att ta hänsyn till. Det handlar om omsättning, vinster, kundbas, goodwill med mera. Sen handlar det också om marknaden, det är ju den som styr.

Imponerad av familjen

Bo Ohlsson, som har 61 anställda, hade en omsättning på drygt 157 miljoner kronor vid årsskiftet 2010/2011. Resultatet samma år stannade på 6,8 miljoner kronor.

En anställd som betytt en del för företaget är Tobias Ekman som under tio år drev företagets reklamkampanjer, bland annat tv-reklamen – här får ni mest för pengarna.

– Jag är mycket imponerad av att familjen lyckats driva företaget till vad det är idag efter Bo Ohlssons död, säger Tobias Ekman. Så jag vill önska dem lycka till.

På grund av tekniska problem saknades texten i papperstidningen.

Taner Caliskan
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.