GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Traditionen hotad - bara en anmälan hittills: ”Hoppas ändå det kan bli lucia i år”

På senare år har det ofta varit svårt att få ihop tillräckligt många kandidater till Tomelilla lucia – men hittills har det till slut ordnat sig varje år.
I år är arrangören Annika Nilsson mer bekymrad över det vikande intresset.
Publicerad 25 september 2019 • Uppdaterad 27 september 2019
Luciaframträdande i Tomelilla för ett par år sedan.
Luciaframträdande i Tomelilla för ett par år sedan.Foto: Mark Hanlon

Tomelilla

Traditionen med Tomelilla lucia har många år på nacken och framträdandena på Torget, både vid skyltsöndagen och på luciadagens kväll tillsammans med ungdomsorkestern, brukar samla en stor publik.

Men på senare år har intresset bland unga tjejer minskat för att under en intensiv period lägga tid och kraft på att träna inför och delta i luciatåg och sprida ljus och julstämning i mörka december, inte bara i Tomelilla utan på många håll i landet.

På en del håll sköts de större luciafirandena numera inte med intresseanmälan via tidningar, uttagningar och omröstningar, utan på andra sätt, som exempelvis i grannkommunen Simrishamn i form av en kör.

I Tomelilla är sedan många år ”luciamamman” Annika Nilsson en centralfigur för arrangemanget – som det vid flera tillfällen sett dystert ut för, men där man till slut ändå lyckats få ihop tillräckligt många kandidater.

”Det vore så otroligt synd om traditionen försvinner”

Efter den inledande annonseringen för någon vecka sedan har det bara kommit in en anmälan. Därför har Annika Nilsson nu gått ut via Facebook, för att locka fler och sprida att det finns möjlighet att anmäla sig.

Hon betonar att tjejerna som är med i Tomelilla lucia brukar beskriva det som mycket givande, att framträda och sprida glädje i ett sammansvetsat gäng.

”Vi vill så gärna föra Luciatraditionen vidare. Hjälp oss att hitta tjejer som vill gå Lucia i Tomelilla med omnejd. Vi lovar en unik upplevelse och ett minne för livet” skriver hon i ett Facebookinlägg. Och till YA säger hon:

– Jag hoppas ändå det kan bli lucia i år också, att vi kan få ihop ett gäng – det vore så otroligt synd om traditionen försvinner.

Den som vill vara med i luciaarrangemanget för Tomelilla med omnejd ska vara född 2003 eller tidigare, och gilla att sjunga och sprida julstämning. Man kan göra anmälan genom att mejla uppgifter om namn, adress, telefon och ålder till tomelillalucia@gmail.com.

Sista anmälningsdag är 14 oktober, och dagen därefter, tisdag 15 oktober, hålls uttagningen i källaren under Sparbanken Syd i Tomelilla.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.