Annons

Träffen blev en riktig fullträff

Gunnar Nilsson kan konsten att hålla tungan rätt i mun. Att bygga modeller av tändstickor kräver sin man. Nu bygger han på en stationsbyggnad till sitt tågset.
Tomelilla • Publicerad 1 februari 2010
Ruth Andersson är en av de flitigaste gästerna på Byavångens dagcentral och "Byaträffen"som Ulla Wiberg håller i. Ruth Andersson har målat sedan hon var sju år och är still going strong.
Ruth Andersson är en av de flitigaste gästerna på Byavångens dagcentral och "Byaträffen"som Ulla Wiberg håller i. Ruth Andersson har målat sedan hon var sju år och är still going strong.Foto: 
Gunnar Nilsson, före detta järnvägsarbetare, håller på att bygga ett stationshus till sitt tågset. Allt görs med tändstickor. Han har också byggt en gård, ett korsvirkeshus, en krubba och en hel kyrkby. Vid bordet sitter också Lennart Hansson, Ulla Wiberg och Sonne Larsson. Bild: Bass Nilsson
Gunnar Nilsson, före detta järnvägsarbetare, håller på att bygga ett stationshus till sitt tågset. Allt görs med tändstickor. Han har också byggt en gård, ett korsvirkeshus, en krubba och en hel kyrkby. Vid bordet sitter också Lennart Hansson, Ulla Wiberg och Sonne Larsson. Bild: Bass NilssonFoto: 

Byaträffen, på Byavångens serviceboende, är en välsignelse för de pensionärer som känner för social samvaro och för att fylla sin fritid med något kul. För den som inte gillar att pyssla kan man som Lennart Hansson roa sina vänner med historier.

– Det här är det bästa kommunen hittat på, säger Ruth Andersson som är stammis på Byaträffen.

Annons

– Jag håller med, säger Gunnar Nilsson, utan att lyfta blicken från stationsbyggnaden.

Ruth Andersson är redan framme vid sommaren i sina tankar. Hon låter sig inte påverkas av den snöfyllda trädgården utan målar färggranna sommarblommor på ett serviettställ.– Hon är så oerhört produktiv, avslöjar Ulla Wiberg Fors som sålt det mesta av vad Ruth gjort. Överskottet av vad vi får in går till fester, utflykter och annat trevligt som vi gör tillsammans.

Lennart Hansson sitter och kollar så att kamraterna sköter sig. Just i dag kan han inte komma på någon historia att berätta.

– Nej, jag läser YA, säger han. I dag om mental träning.

För att alla ska få ta del av dagens nyheter brukar Ulla Wiberg Fors läsa tidningen högt efter förmiddagskaffet. Och det är uppskattat.

– Den som är intresserad av att komma hit till oss kan antingen kontakta mig här på Byavången eller närstöd, en biståndshandläggare eller någon inom hemtjänsten, säger Ulla Wiberg Fors. Det här är ett mycket bra alternativ till att sitta ensam hemma. Så fort vädret tillåter har vi utomhusaktiviteter. Och det kan vara något så enkelt som en promenad.

Eller så planterar de i sin fina planeteringslåda ute på gården. Intill den finns också ett land med jordgubbs-plantor.

Det är en jättefin gård som numera också har en uteplats med tak för skydd mot både sol och regn.

Byaträffans besökare roar sig också med att spela spel, lyssnar till högläsning, tittar på film och lyssnar på musik.

– För mig är eftermiddagsfikat en av dagens höjdpunkter, säger Ruth Andersson. Töserna bakar så gott kaffebröd och så är det trevligt att sitta därute och prata.

Annons

För Ruth Andersson blir det lite av att ta rast eftersom hon knappt lägger ifrån sig penseln. Och snart är det påsk och då blir det eferfrågan på påskpynt.

– Vi har börjat med en ny grej här som snabbt blivit populärt, avslöjar Ulla Wiberg Fors. Det är ullarbete. Vi köper färdigtovat ull som vi sedan med hjälp av nålar och ett underlag gör olika figurer av.

De har tillsammans gjort en trollängel som de har hängande på väggen. Och den figuren är magisk, helt fantastisk.

– Jaså, tycker du det, säger Ulla Wiberg Fors. Jo, den blev riktigt lyckad. Det är därför vi behåller den här.

Byaträffen håller öppet hela dagaran från måndag till och med torsdag.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons