GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trafikverket återskapar äppellund

Snart ska den som besöker rastplatsen i Brösarps backar kunna plocka ett äpple som färdkost. Bakom den lilla fruktodlingen står Trafikverket, som vill återskapa den äpplelund som fanns här förr.
Tomelilla • Publicerad 25 april 2014
Stefan Rittbo på Trafikverket hade äpplelundsprojektet i tankarna långt innan det kunde förverkligas. I år ser det ut att kunna bli blom och kanske också ett och annat äpple.
Stefan Rittbo på Trafikverket hade äpplelundsprojektet i tankarna långt innan det kunde förverkligas. I år ser det ut att kunna bli blom och kanske också ett och annat äpple.Foto: Foto: Ulrika Wangel
Äppelblom på gång vid rastplatsen.
Äppelblom på gång vid rastplatsen.Foto: Foto: Ulrika Wangel

Exakt hur många som stannar till varje år på rastplatsen vid väg 9 genom Brösarps backar är det ingen som vet. Men många är de. Och i framtiden ska besökare under höst och sensommar kunna plocka sig ett äpple att mumsa på direkt från trädet.

– Här har ju funnits en äpplelund tidigare, säkert sen långt innan rastplatsen anlades. Efterhand som de gamla träden dött har vi tagit bort dem, berättar Stefan Rittbo.

Haft idén länge

Han är projektledare för underhåll av det befintliga vägnätet på Trafikverkets driftsområde Österlen.

Stefan Rittbo gick länge och grunnade på en idé om att återskapa den tidigare äppellunden, som omgivning till den mycket populära rastplatsen – vars parkering brukar kunna bli fylld till sista plats exempelvis i påsktider.

– En port till äppelriket, skulle man kunna säga.

För några år sedan visade det sig möjligt att få loss medel till att förverkliga projektet, berättar Stefan Rittbo.

Hösten 2012 planterades 70–80 små äppelträd, som nu omger de få kvarvarande äldre fruktträden.

Slår ut närmaste tiden

Nästan alla träd har tagit sig bra, med hjälp av stödbevattning under den långa torrperioden förra sommaren.

Första blomningen var det inte mycket bevänt med. Men i år ser man på flera av de träd som kommit längst i utvecklingen att de har blomanlag, som lär slå ut inom den allra närmsta tiden.

Några få träd har dukat under. Och ett par har av klåfingriga personer helt sonika grävts upp och stulits.

– Det är rätt ruttet tycker jag att stjäla äppelträd som inte är så dyra i handeln, det som kostar är ju planteringsarbetet, säger Stefan Rittbo som räknar med att det kommer att ta ett tiotal år innan äppellunden är fullt utvecklad.

Träden är av sju sorter, allt från kändisar som James Grieve till mer okända med spännande namn som Rheinischer Winterrambur.

Hela säsongen

– Sorterna är valda utifrån att det ska finnas äpplen hela säsongen, från tidiga sommaräpplen till sen höst, säger Stefan Rittbo.

I planerna ingår också att sätta upp informationsskyltar om de olika äppelsorterna.

Tanken är att träden ska beskäras måttligt, och i totalbudgeten för projektet på omkring 100 000 kronor ingår också vattning och skötsel i starten.

Däremot kommer det inte att bli någon besprutning med kemikalier eller andra avancerade åtgärder.

– Det får bli lite som det blir med frukten. Tanken är att besökare ska kunna ta med sig ett äpple var, inte att någon ska komma och skörda alltsammans, säger Stefan Rittbo.

Maria Sällberg
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.